Dan Charlton nyugat-yorkshire-i háztulajdonosnak rémisztő élményben volt része, amikor egy állítólagos meteorit csapódott be néhány méterre a hátsó kertjétől. Charlton úgy véli, hogy a különleges képződmény a Halley-üstökösről származhat.

Valószínűleg sosem fogja elfelejteni 2023. május 27-ét a Nyugat-Yorkshire-i Wakefieldben élő Dan Charlton, aki aznap hajnalban a hátsó kertjében állt, amikor egy zöld fénycsíkot látott az égen és egy különös búgó hangot hallott. Másnap reggel a közelben egy kis meleg, elszenesedett és égett szagot árasztó szikladarabot talált, amelyről meg van győződve, hogy a Halley-üstökösről származik.

Nagyon közel volt. Egyenes vonalban jött le és zöld lángja volt, ami gyorsan eltűnt.

Hallottam egy rövid, sípoló hangot, aztán csend lett. Senki más nem volt a közelemben. Megvagyok győződve róla, hogy ez egy meteorit. Ha nálam lett volna a fényképezőgépem, akkor minden másodpercet megörökíthettem volna” – mondta Dan Charlton, aki később egy geológusnak is megmutatta a szikladarabot. A szakember megállapította, hogy a férfi valóban egy meteoritot talált.

Azt mondta, hogy enyhe mágneses hatása van, ezért vettem egy mágnest, hogy teszteljem. Tényleg működött.

A meteoritot ezután a Leedsi Egyetemre vitte, ahol Simon Kelley professzor, a Föld- és Környezettudományi Intézet szakértője is megvizsgálta.

„Néhányszor megnézte mikroszkóp alatt. Nem volt teljesen meggyőződve arról, hogy meteorit, de az ellenkezőjét sem tudta állítani. Azt mondta, vulkáni eredetű is lehet” – magyarázta Charlton. Hozzátette: Kelley professzor további vizsgálatokat tervez.

„A mikroszkópos vizsgálat során talált nyomok arra utalnak, hogy ez egy földi kőzet lehet. Nem láttam fúziós kéreget, amely a meteoritok jellemzője. Lyukak és közepes méretű kristályok voltak benne, míg a legtöbb meteorit rendkívül finom szemcsés és jellegzetes kör alakú szerkezeteket, úgynevezett kondrulokat tartalmaz. Léteznek azonban más típusú meteoritok is, így egyelőre nem lehetünk biztosak” – fogalmazott a szakember, aki egy kisebb darabot tervez kivágni a sziklából. A darabból egy vékonyabb szeletet képeznek majd a további vizsgálatokhoz. „Ez lehetővé fogja tenni, hogy átvilágítsuk és azonosítsuk a belső szerkezeteket és ásványokat. Néhány hét múlva újra felvesszük a kapcsolatot Dannel, hogy megosszuk vele az eredményeket” – mutatott rá Simon Kelley professzor.

(DailyMail)

(Borítókép: Dan Charlton, a meteoritot megtaláló férfi. Fotó: Northfoto)