Élve az állkapcsa közé szorította egy ausztrál férfi fejét egy fehér cápa, majd annak torkában ragadt a búvár, aki éppen kagylókat gyűjtött az óceánparton, amikor az állat megtámadta őt. Eric Nerhus nemrég megrendítő részleteket árult el az esetről.

Megrendítő részleteket elevenített fel nemrég az ausztrál Eric Nerhus arról az esetről, amikor 2007-ben kagylókat gyűjtött az óceánparton, majd váratlanul megtámadta őt egy három méteres fehér cápa. Az állat az állkapcsa közé szorította a búvár fejét, ő pedig végig az eszméleténél volt, miközben a testét egy ólommal bélelt mellény védte. Lassan elkezdett lefelé csúszni a cápa torkában, amikor eszébe jutott a nála lévő véső, amellyel még gyorsan bele tudott döfni a ragadozó szemébe. A szúrás hatására az állat meglazította az állkapcsát, Nerhusnak így sikerült kiszabadulnia a cápa szorításából.

„Soha életemben nem éreztem még olyan félelmet, mint amilyet annak a fehér cápának az állkapcsa közé szorulva tapasztaltam.

A fél testem a torkában volt, mintha egy sötét barlangban lettem volna.

Egy nagyon erős cséplő mozdulattal elkezdett vízszintesen rázni. Arra gondoltam, hogy itt a vég, ilyen a halál. Tulajdonképpen elevenen felfaltak. Aztán az ujjaimmal éreztem a cápa szemgödrét, így a nálam lévő vésőt gyorsan beledöftem. Az állat ekkor kinyitotta a száját, én pedig azonnal menekülni próbáltam. Ezután is próbált megharapni, a búvárszemüvegemet az orromnak nyomta széttörte, majd a szájába esett” – elevenítette fel a cápával folytatott küzdelmét Eric Nerhus. Miután sikerült elmenekülnie, a férfi a saját vérével színezett vízben úszott a felszínre attól félve, hogy a cápa követi a szagát és újra megtámadja őt. 

„Körözött a békatalpam körül, körbe-körbe, szűk körökben. A félelem apró jelét sem mutatta, amikor megérkezett értem a hajó” – tette hozzá. Nerhust végül a fia segítette fel az érkező hajóra, ahol a fején, törzsén és karján lévő súlyos sérüléseit is ellátták.

„A kikötőben Eric azt mondta, az ólomsúlyos mellény mentette meg az életét, a harapások nagy részét ugyanis felfogta, de ettől még az egész törzse tele volt vágásokkal. Hatalmas lélekjelenléte volt, beledöfte a vésőjét a cápa fejébe, miközben az folyamatosan harapta őt, míg végül sikerült kiszabadulnia. Kemény srác!” – méltatta kollégáját és jó barátját Dennis Luobikis búvár.

(LADBible)

(Borítókép: Eric Nerhus a cápatámadást követően. Fotó: Getty Images)