A tojásrántottát készíteni nem a legnagyobb nehézség, hiszen az az egyik alapétel, amit az ember először elsajátít, amikor a főzéssel kacérkodik. A világ számtalan pontján készítenek tojásból rántottát, és mindenhol megvannak a különbségek, valamint a hasonlóságok is.
Egyesek alacsony hőmérsékleten kell sütik, míg mások egy evőkanálnyi vízzel és egy kis extra vajjal próbálják feldobni a reggelijüket. Az amerikai gasztroszakember – aki számtalan főzőshow-ban működött már közre –, Alton Brown egy meglehetősen különös hozzávalót tesz a tojásrántottába, amelyet nemrég nyilvánosságra is hozott:
elárulta, hogy az ő reggelije egy kanál majonéztől lesz különleges.
Azt mondja, ettől a hozzávalótól egészen zseniális lesz a fogás, hiszen jóval lágyabb, krémesebb állagú lesz a rántotta, ugyanakkor a majonéz ízét nem lehet érezni.
Íme Brown receptje:
- Egy serpenyőt melegítsünk elő, törjünk fel néhány tojást és miközben elkeverjük, adjunk hozzá egy kanálnyi majonézt és egy teáskanál vizet.
- Amikor az olaj átforrósodott, tegyünk bele egy kevés vajat.
- Ha elolvadt, lassan öntsük rá a tojáskeveréket és egy spatulával keverjük addig, amíg a kívánt állagot el nem érjük.
(roadster)
(Borítókép: Tojásrántotta. Illusztráció: JacobVanHouten/Getty)