A valaha volt legfájdalmasabb kínzóeszközként tartják számon a bronzbikát, amelyet az ősi görög feltaláló, Athéni Perilaus hozott létre Akragaszi Fálarisz, a szicíliai görög kolónia, Akragasz türannosza számára Krisztus előtt 600-560 körül. A szerkezet horrorisztikus valóságát egy számítógépes szimuláció szemlélteti a ma emberével.

Több mint 300 Celsius-fokra is felmelegedett az a bronzbika, amelyet az időszámításunk előtti 6. században kivégzésre használtak. A történészek a valaha volt legfájdalmasabb kínzóeszközként tartják számon az eszközt, amelynek lényege, hogy a bronzból készült bika „gyomrába” zárják az áldozatot, majd alá gyújtanak.

A szörnyű eljárásról számítógépes szimuláció készült, hogy a ma élő emberek jobban megértsék az Athéni Perilaus feltaláló által megálmodott bronzbika működését. Mint az a felvételen látszik, az áldozatot a hatalmas bronzszobor hátán lévő csapóajtón keresztül zárták a bikába, amelybe egy, a szájában végződő csövet építettek, hogy a bent lévő személy azon keresztül vehessen levegőt.

A cső ugyanakkor csapda volt, hiszen a használatával az áldozat tovább maradt az eszméleténél, így tovább tartott a forróság okozta kínzó fájdalom.

Ezen kívül egyéb funkciót is szolgált a tekergő cső, pontosabban a kivégzést végig néző személyek szórakoztatását. A bikában szenvedő személy sikolyai ugyanis hangot adtak a bronzbikának, miközben füst is távozott a csövön keresztül, így azt a hatást keltette, mintha a bika az orrából gőzt eresztve ordítana.

A kínzóeszköz kiválóan illett a kannibál hírében álló türannoszhoz (zsarnok), Akragaszi Fálariszhoz, akiről azt pletykálták, hogy újszülötteket eszik. Bár nem tudni, hogy az ő megrendelésére ötlötte-e ki a találmányát Perilaus, annyi bizonyos, hogy a feltaláló és az uralkodó köreiben lévő emberek biztosak voltak benne, hogy a Fálarisznak tetszik majd. Arra azonban senki sem számított, milyen könyörtelen fordulatot vesz a találmány bemutatása.

Fálarisz megkérte Perilaust, hogy szálljon be a bikába, hogy kiderüljön, hallani lehet-e a sikolyait. Amikor a feltaláló bemászott, a zsarnok rázáratta a csapóajtót és tüzet gyújtott a bika alatt.

Még mielőtt meghalt volna, Fálarisz megkímélte a feltaláló életét, de csak mert más szörnyű sorsot szánt neki: ledobatta őt egy hegyről. A találmányát ugyanakkor imádta és egészen a Kr. e. 554-ben bekövetkezett bukásáig használta. Kifejezetten élvezte a látványt, amikor a bika előre-hátra ringatózott, miközben a benne ülő áldozatok menekülni próbáltak. Később azonban megfizette a zsarnoksága árát: amikor megbuktatták, a nép bezárta őt kedvenc kínzóeszközébe, így a bronzbika bendőjében érte a vég.

A bronzbika a Henry Cavill főszereplésével készült Halhatatlanok című 2011-es mitológiai fantasy készítőit is megihlette, akik egy szörnyű jelenetben mutatták be a közönségnek az ősi kínzóeszköz működését.

(LADBible)

(Borítókép: Bronzbika. Illusztráció: Getty Images)