A magyar labdarúgó-válogatott csoportellenfelénél egy kutatás bolygatta meg az állóvizet.

Miután Németország lesz a gazdája a 2024-es Európa-bajnokságnak, ezért a Nationalelfre kifejezetten nagy nyomás helyeződik. A csapatnál most hatalmas botrány robbant ki a torna kezdete előtt, ugyanis egy felmérésben megkérdezett közel 1500 résztvevő jelentős része azt válaszolta, hogy szívesen látna sokkal több fehér bőrű játékost hazája nemzeti válogatottjában. 

A felmérést az  egyik német közszolgálati televízió, az ARD készítette és a vártnál jóval nagyobb port kavart, méghozzá annak rasszista vetülete miatt. A válaszadók 21 százaléka ugyanis örömmel látna több fehérbőrű játékost a csapatban, miközben a Barcelona sztárjáról, Ilkay Gündoganról sem voltak jó véleménnyel.

A megkérdezettek 17 százaléka elfogadhatatlannak tartja, hogy a török felmenőkkel rendelkező középpályás legyen a válogatott csapatkapitánya.

A német válogatott szövetségi kapitánya, Julian Nagelsmann őrültségnek és teljesen rasszistának tartja az ARD által végzett felmérést.

„Megdöbbentett, hogy ilyen kérdéseket tesznek fel, és az emberek pedig még válaszolnak is ezekre.

Ez teljesen rasszista nézőpont, fel kell ébrednünk.

Európában vannak emberek, akiknek a háború, a gazdasági tényezők, a környezeti katasztrófák miatt kellett elmenekülniük. Ugyanúgy látom ezt a helyzetet, mint Joshua. Ez az egész egy őrültség” – fakadt ki a szövetségi kapitány, akivel a Bayern játékosa, Joshua Kimmich is egyetértett.

Nagyon remélem, hogy ezentúl soha többé nem kell ilyen sz*r kérdőívekről olvasnom

– zárta a témával kapcsolatos észrevételeit a szakvezető.

 (Origo)

(Borítókép: A német válogatott török származású csapatkapitánya, Ilkay Gündogan. Fotó: Kevin Voigt/Getty)