Lufiból.

Grandiózus lufikiállítás nyílt Budapesten, a szuperprodukció pedig egyben világpremier is volt: a BOK Csarnokban helyet kapó Lufliand nevű attrakcióban több mint 500 ezer környezetbarát lufiból, 4 ezer négyzetméteren épült fel többek között a Lánchíd, az Eiffel-torony, a Szfinx, a Pisai Ferde Torony, valamint a New York-i Szabadság-szobor. A kiállítást Guido Verhoef világhírű holland lufiszobrász álmodta meg, az irányításával az elmúlt két hétben naponta közel 100 önkéntes dolgozott 18 országból azon, hogy felépüljön a kiállítás, valamint további húsz mester is segítette a munkát.

A Lufiland látogatói a csarnok kapuján belépve először az „űrben” találják magukat, majd egy 190 ezer darab lufiból felépített labirintuson keresztül öt kontinens csodáit fedezhetik fel, köztük egy egyiptomi piramist és egy maja templomot, amelyeket szintén több ezer környezetbarát léggömbből építettek. A munkálatokhoz összesen több mint félmillió lufit használtak az önkéntesek, akik minden egyes léggömböt egyenként fújtak fel, hajtogattak, majd helyezték el azokat a alkotásokon. Az augusztus közepéig látható produkció ideje alatt képzett szakemberek gondoskodnak arról, hogy a lufikreációk a lehető legjobb állapotban maradjanak.

„Igazi mesebeli világot építettünk fel, szeretnénk, ha életre szóló élménnyel gazdagodnának a látogatók. A gyerekekre külön is gondoltunk, hiszen a kiállítás része az az ezer négyzetméteres „fun zone”, ahol nyugodtan szabadjára engedhetik a kreatív energiáikat” – mondta Guido Verhoef, aki 15 éves korában kezdett el lufiból szobrokat építeni. A technikát tökéletesre fejlesztve mostanra világhírnevet szerzett, a jelenlegi munkáját a magyar közönség láthatja először.

(Borítókép: New York-i szabadság-szobor. Illusztráció: Getty Images)