Forgalomba kerültek a III. Károly királyt ábrázoló bankjegyek az Egyesült Királyságban. Az angolok most azon törik a fejüket, vajon mi lesz a sorsa a néhai II. Erzsébet királynő portréjával ellátott pénzeknek.

Véget ért egy korszak az angolok számára, mától ugyanis lecserélődnek a zsebükben a bankjegyek: a brit királyi pénzverde június 5-el hivatalosan is forgalomba hozta a III. Károly királyt ábrázoló pénzeket. A zöldhasúakat egy hónappal ezelőtt mutatták be, nem sokkal azután, hogy az uralkodó felfedte új királyi szignóját, majd leleplezte a hivatalos portréját, amelynek a képe került az új bankjegyekre. Csak idő kérdése volt, hogy mikor váltják le a régi, II. Erzsébet királynőt megjelenítő fizetőeszközöket. Az angolok kérdése ugyanakkor jogos: valóban a pénzek leváltásáról beszélhetünk?

III. Károly véglegesített portréja mától az 5, 10, 20 és 50 fontos bankjegyeken látható, ugyanakkor az édesanyját ábrázoló, ugyanilyen címletű pénzek sem értéktelenednek el. Sőt, beváltaniuk sem kell a briteknek a régit az újra, ugyanis a Bank of England közlése szerint a környezeti és pénzügyi hatásokat szem előtt tartva az anyát és a fiút ábrázoló fizetőeszközök egymás mellett keringnek majd.

„Az új bankjegyeket csak a kopottak pótlására és a kereslet általános növekedésének kielégítésére nyomtatják. Megközelítésünk összhangban van a Királyi Háztartás útmutatásával, hogy minimalizáljuk a változás környezeti és pénzügyi hatásait” – közölte az angol nemzeti bank. Felhívták ugyanakkor a figyelmet, hogy a postai átváltási szolgáltatást igénybe véve az Egyesült Királyságban élő emberek korlátozott számban, fejenként legfeljebb 300 fontig lecseréltethetik meglévő bankjegyeiket egy hivatalos igénylőlap mellékelésével. Ezen kívül a Bank of England londoni, Threadneedle Street-i fiókjánál is kiválthatók új bankjegyek június 11-ig, ám június 12-től ismét csak II. Erzsébet királynőt ábrázoló bankjegyeket bocsátanak ki.

Az angol nemzeti bank figyelmeztette a vállalkozásokat, hogy készüljenek fel a forgalomban lévő új készpénzre, vagyis készítsék fel a bankjegyeket elfogadó, válogató vagy ellenőrző gépeket arra, hogy felismerjék Károly király arcát. III. Károly a második brit uralkodó, akinek a portréja valaha is a Bank of England bankjegyein szerepelt.

(LADBible)

(Borítókép: A III. Károly királyt és a II. Erzsébetet ábrázoló bankjegyek. Fotó: Getty Images)