Világhírű fotós akart lenni, ám egy extrém akciója balul sült el és a mélybe veszett: az angol Jacob Cockle a pályafutása során számos lenyűgöző képet készített a tengerekről, utoljára azonban túl közel merészkedett egy örvényhez, amely beszippantotta őt.

Tizenkét méter mélyre rántotta egy örvény, majd 73 méterre, a Carnsew-medencébe sodorta el a víz az angol Jacob Cockle testét, aki szenvedélyes fotós és még szenvedélyesebb szörfös volt. Munkájával világhírre tört, a képei kifejezetten extrémek voltak. Kihasználva a tehetségét sok esetben szörfözés közben, veszélyes helyzetekben készített fotókat, például pillanatokkal azelőtt, hogy elsodorta volna egy hullám. A legutolsó projektje során lómaszkban merészkedett közel egy örvényhez, ám ez az akciója végzetesnek bizonyult.

Cockle a Cornwall közeli Hayle kikötőnél volt, ahol szórványosan mindig megjelenik egy örvény, mert a víz alatt egy zsilipalagút található. Az alagút a Carnsew-medencébe, egy 1830-ban az árapály-mozgások hasznosítására létrehozott víztömegbe vezet. A szörfös fotós úgy döntött, hogy filmezés közben egy lómaszkban úszik majd az örvényben, ellenére annak, hogy a környéken kihelyezett táblák ezt szigorúan tiltják. Az akcióját egy barátja, David Raine vette videóra. Bár Cockle megjegyezte, hogy mennyire ijesztő az örvény, amelynek az erejét egyszer már testközelből megtapasztalta, mégis újra és újra közel merészkedett ahhoz.

Amikor először belementem, egy kicsit féltem, de azt hiszem, már biztonságos

– hangoztak a fotós utolsó szavai. Miután Jacob Cockle-ról felvétel készült, ahogy az örvény központja körül kerint, úgy döntött, hogy egy GoPróval a felszín alatt is forgat néhány felvételt. Ez volt az utolsó alkalom, hogy élve látták. Miután nem bukkant fel, a barátja próbált utána kiabálni, majd átsietett a Carnsew-medencéhez, hogy megkérdezze a halászokat, nem láttak-e valakit. Végül ő maga vette észre Cockle lebegő testét, arccal a vízben.

Imádta a vizet, ha egyszer bement, többé nem lehetett onnan kikönyörögni. Nincs olyan nap, hogy ne gondolnék rá

– mondta a BBC-nek Jacob Cockle édeanyja. A néhai fotós egy barátja hozzátette: „Elhitette velünk, hogy a varázslat létezik”. mondta.

(LADBible)

(Borítókép: Örvény. Illusztráció: Getty Images)