Legtöbbünk számára a repülés igazi élmény, teljesen mindegy, hogy elsőre vagy századjára ülünk gépre. Bizonyos repülőtereknek azonban olyan speciális lokációjuk van, hogy az azokon való landolás a szokottnál is izgalmasabb és látványosabb. Cikkünkben tíz ilyen repülőteret mutatunk!

São Paulo-Guarulhos nemzetközi repülőtér, Guarulhos, Brazília

Elképesztő látványt nyújt madártávlatból a világ legnagyobb, 12,3 milliós portugál nyelvű városa, São Paulo. A legjobb este érkezni, a város fényei ugyanis bevilágítják az eget. A kilátásunk mindkét oldalon ideális lesz, feltéve, ha nem a szárnynál ülünk.

Santos Dumont repülőtér, Rio de Janeiro, Brazília

Míg a nemzetközi járatok a Galeão repülőtéren szállnak le, a belföldi közlekedéshez a Guanabara-öbölben felépített Santos Dumontot használják. belföldi közlekedéshez használják. Ha ide érkezünk, leszálláskor hihetetlen panorámát élvezhetünk, főleg, ha a jobb oldalon ülünk. Ebben az esetben egyenesen rálátunk a Cukorsüveg-hegyre.

Genova Cristoforo Colombo repülőtér, Genova, Olaszország

A genovai repülőtér kifutója egy félsziget a Ligur-tengeren, közel a városközponthoz. Jobb oldalról az élénk színű házakból álló város látjuk, míg balról a csillogó Földközi-tengert csodálhatjuk meg.

Marco Polo repülőtér, Velence, Olaszország

Olaszországban Velencébe is igazi élmény megérkezni, a levegőből ugyanis mesés kilátás nyílik a csatornavárosra. Elsőre olyan látványt nyújt, mint egy szárazföld felé úszó hal, miközben a gép jobb oldalán ülve a MOSE árvízvédelmi gát, a Lido-sziget, a terrakotta tetők és a zömök harangtornyok is megcsodálhatók. A repülés utolsó másodperceiben Burano és Torcello szigeteit láthatjuk, mielőtt leszállunk az északi lagúna sós mocsarai között.

San Franciscó-i nemzetközi repülőtér, San Francisco, Egyesült Államok

Az Egyesült Államokban is több élvezetes leszállásban lehet részünk, például egy San Franciscóba tartó belföldi járaton. A kilátás mindkét oldalról vízre nyílik, balra az óceán, jobbra pedig a Bay Area látható a Golden Gate híddal.

McCarran nemzetközi repülőtér, Las Vegas, Egyesült Államok

Las Vegasba is a legjobb éjszaka érkezni, így belátni a kivilágított Las Vegas Stripet, a város elegáns kaszinóhotelekkel szegélyezett, neonfénnyel átitatott főútját. Úgy látni rá a legtisztábban, ha a repülőgép jobb oldalán foglalunk helyet és észak felé tekintünk. Nappal a várost körülvevő végtelen Mojave-sivatagot, esetleg a Mead-tavat és a Hoover-gátot láthatjuk.

Malé repülőtér, Maldív-szigetek

A Maldív-szigetekre érve bármelyik oldalról páratlan kilátás nyílik az atollakkal tarkított Indiai-óceánra. Az atoll egy korallzátonyokból felépülő, gyűrű alakú sziget vagy szigetcsoport.

Côte d'Azur repülőtér, Nizza, Franciaország

A vízre épült nizzai repülőtér kivételesen inkább felszálláskor izgalmas: a Côte d'Azur partvonala mellett siklik el a gép, és Nizza csodái mellett Monacóra is kilátás nyílik.

Innsbrucki repülőtér, Innsbruck, Ausztria

Meglepően izgalmas választás a hegyekkel szegélyezett innsbrucki repülőtér is, ugyanis leszálláskor a gépnek ezeket meg kell kerülnie. Összességében a repülőgép mindkét oldaláról látványos, bár a falvakkal tarkított tájak érdekesebbek a bal oldalon. Ha télen érkezünk, hófödte hegyeket láthatunk.

Fokváros nemzetközi repülőtér, Fokváros, Dél-Afrika

Az Indiai- és az Atlanti-óceán által ölelt Fokváros a mögötte tornyosuló Tábla-heggyel igen emlékezetes látványt kínál. A repülő jobb oldalán ülve éppen a híres hegy mellett repülünk el, és megpillanthatjuk a Fok-félszigeten lévő Simon's Townt is.

(Roadster)

(Borítókép: Egy repülőgép landolása. Illusztráció: Getty Images)