A gombaszezonban különösen fontos tudni, milyen tünetek esetén kell azonnal orvosi segítséget kérni, hogy elkerüljük a súlyos vagy akár végzetes következményeket.

A gombaszezon hozzájárulhat az étkezések változatosságához, de jelentős kockázatokat is rejthet. Sokan nem tudják, hogy nem csak a nyilvánvalóan mérgező gombák okozhatnak problémát, hanem az étkezési gombák is veszélyesek lehetnek, ha nem megfelelően készítik el őket. Az egeszsegkalauz.hu szerint a biztonságos gombafogyasztás alapszabálya, hogy csak jól ismert, biztonságosnak tartott gombákat szabad gyűjteni és fogyasztásra alkalmassá tenni.

A gombagyűjtés legfontosabb szabályai:

  • Csak ismert, egészséges állapotú gombát gyűjtsünk.
  • A gombákat szellős, tágas tárolóban vigyük haza, hogy ne nyomódjanak össze.
  • Az ismeretlen fajtákat hagyjuk a helyükön, vagy ha szakértői azonosítás céljából szedjük, külön tároljuk.

A gombák otthoni tárolása is kritikus; a friss gombát szükséges 24 órán belül felhasználni. Továbbá, minden piacon, ahol vadon termő gombát árulnak, rendelkezésre áll egy gombaszakértő, aki ingyen bevizsgálja azokat. 

Gombamérgezés tünetei és mit tegyünk:

A mérgezés jelei változatosak lehetnek, az első tünetek megjelenése órákon, de akár napokon belül is megtörténhet. Gyakori tünetek közé tartozik a hányinger, hányás, hasmenés, hasi görcsök, szédülés, nyálfolyás, izzadás, és akár hallucinációk is.

Sürgős orvosi beavatkozásra van szükség, különösen, ha a tünetek 5-6 óra elteltével jelentkeznek, mivel ezek súlyos mérgezésre utalhatnak. Mindig vigyük magunkkal az orvoshoz a gombamaradékot vagy annak hulladékát.

A gyilkos galóca veszélyei:

Külön figyelmet érdemel a gyilkos galóca, amely ízletes, ám halálosan mérgező. Fiatal, tojás alakú formájában könnyen összetéveszthető az ehető fajtákkal, épp ezért a gombafogyasztás során mindig legyünk óvatosak, és ha nem vagyunk biztosak egy gomba azonosításában, inkább kérjünk szakértői segítséget. Az életünk is múlhat rajta!

Borítókép: mérgező gomba. Fotó: Getty Images)