A gombaszezon hozzájárulhat az étkezések változatosságához, de jelentős kockázatokat is rejthet. Sokan nem tudják, hogy nem csak a nyilvánvalóan mérgező gombák okozhatnak problémát, hanem az étkezési gombák is veszélyesek lehetnek, ha nem megfelelően készítik el őket. Az egeszsegkalauz.hu szerint a biztonságos gombafogyasztás alapszabálya, hogy csak jól ismert, biztonságosnak tartott gombákat szabad gyűjteni és fogyasztásra alkalmassá tenni.
A gombagyűjtés legfontosabb szabályai:
- Csak ismert, egészséges állapotú gombát gyűjtsünk.
- A gombákat szellős, tágas tárolóban vigyük haza, hogy ne nyomódjanak össze.
- Az ismeretlen fajtákat hagyjuk a helyükön, vagy ha szakértői azonosítás céljából szedjük, külön tároljuk.
A gombák otthoni tárolása is kritikus; a friss gombát szükséges 24 órán belül felhasználni. Továbbá, minden piacon, ahol vadon termő gombát árulnak, rendelkezésre áll egy gombaszakértő, aki ingyen bevizsgálja azokat.
Gombamérgezés tünetei és mit tegyünk:
A mérgezés jelei változatosak lehetnek, az első tünetek megjelenése órákon, de akár napokon belül is megtörténhet. Gyakori tünetek közé tartozik a hányinger, hányás, hasmenés, hasi görcsök, szédülés, nyálfolyás, izzadás, és akár hallucinációk is.
Sürgős orvosi beavatkozásra van szükség, különösen, ha a tünetek 5-6 óra elteltével jelentkeznek, mivel ezek súlyos mérgezésre utalhatnak. Mindig vigyük magunkkal az orvoshoz a gombamaradékot vagy annak hulladékát.
A gyilkos galóca veszélyei:
Külön figyelmet érdemel a gyilkos galóca, amely ízletes, ám halálosan mérgező. Fiatal, tojás alakú formájában könnyen összetéveszthető az ehető fajtákkal, épp ezért a gombafogyasztás során mindig legyünk óvatosak, és ha nem vagyunk biztosak egy gomba azonosításában, inkább kérjünk szakértői segítséget. Az életünk is múlhat rajta!
Borítókép: mérgező gomba. Fotó: Getty Images)