Legyen a kedvencünk egy jó pohár sör, egy deci minőségi bor vagy valamilyen előkelő koktél, érdemes tisztában lennünk azzal, milyen italt nem érdemes rendelnünk egy szokványos bárban, a legforgalmasabb időszakban. Bár vállat vonva mondhatjuk, hogy „mindig a vendégnek van igaza”, az senkinek sem jó, ha felbosszantunk egy bártendert. Márpedig bizonyos időszakokban bizonyos italok rendelésével ez borítékolhatóan megtörténik. Éppen ezért amerikai mixerek nyilvánosságra hoztak egy top 10-es listát azokról az italokról, amelyeket ha a hétvégi csúcsidőben kérik tőlük, biztos, hogy káromkodások közepette fogják elkészíteni azokat – és ez még a jobbik eset...

Long Island Ice Tea

Nincs is jobb annál, minthogy egy jó pohár Long Island jeges teával indítsuk be a bulit, ám a vodkából, tequilából, rumból, triple secből, ginből és egy kis kólából álló koktél nem a bártenderek kedvence, pláne nem akkor, ha egy sor rendelést kell felvenniük.

„Nagy forgalomban kifejezetten nem örülünk, ha valaki ezt az italt kéri, mert túl sok hozzávalóból áll, nem mellesleg jó magam nem is rajongok ezért a kombinációért” – kezdte Jamie Robinson, korábbi csapos. Hozzátette: aki ilyet kér, az valószínűleg legfeljebb kettőt fog rendelni, ha csak nem akarja az este folyamán a padlón végezni.

Mojito

Bár egyszerűnek tűnik a fehér rumból, cukorszirupból, lime-léből, szódából és mentából álló italvariácó, Robinson szerint egy igazi mojitónak kézzel elkevert hozzávalókból kell állnia és szeretetből kell készülnie. Ezt pedig nagy forgalomban nagyon időigényes kivitelezni.

White Russian

A vodkából, kávélikőrből, tejszínből és jégből álló italt a világon több helyen átkeresztelték White Ukrainianre az Ukrajna ellen folytatott orosz háború miatt. Az italt már csak azért is érdemes kerülni, hogy elejét vegye egy politikai vitának a bárpultnál, de ha ettől nem tart, Robinson szerint tapintatosabb másik italt választani egy forgalmas estén, ugyanis nem mindig áll rendelkezésre tejszín egy bárban.

Ezt az italt kerülve a vendég megspórolja a csaposnak azt az időt, amíg megnézné, hogy van-e hátul tejszín, valamint a saját gyomrát is megkíméli attól, hogy tejterméket keverjen össze azokkal az alkoholos italokkal, amelyeket az este folyamán inni szeretne.

Bloody Mary

Aliz Meszasi bostoni bármenedzser szerint a legtöbb mixer ha tehetné, betiltaná a Bloody Mary-t, a fűszerezett, vodkás paradicsomlé ugyanis nem várt kellemetlenségeket okozhat egy zsúfolt estén. Ha valaki például véletlenül ráönti a vörös ital egy másik vendégre, az azt követően úgy fog kinézni, mint aki sürgős orvosi ellátásra szorul, nem beszélve arról, hogy elkészíteni sem olyan egyszerű a koktélt.

„Ha nem egy reggeli brunchról van szó, akkor elég nehéz megtalálni hozzá minden alapanyagot a hozzáillő körettel” – mutatott rá Meszasi.

Spicy Margarita

„Ez egy speciális ital, amely gondos kivitelezést igényel, ez pedig a legtöbb pultos számára nem kivitelezhető egy zsúfolt estén” – hívta fel a figyelmet Zulay Duran vezető pultos, aki inkább egy  pohár bort ajánl azoknak, akik egy forgalmas éjjel a tequilából, narancslikőrből, lime-léből, agavészirupból és a keveréket megbolondító extra hozzávalóból álló italt szeretnének fogyasztani.

Bármi, ami tojásfehérjét tartalmaz

Ha egy forgalmas estén olyan koktélt tervez rendelni, amely tojásfehérjét tartalmaz, jobb ha tudja, hogy a műszakban lévő pultost egy életre az ellenségévé teszi – figyelmeztet Nick Jackson főpultos, aki szerint főben járó bűn egy zsúfolt bárban Amaretto Sourt vagy Gin Fizzt rendelni.

„A tojásfehérjét tartalmazó koktélok elkészítése nagyon munkaigényes és több perces előkészületet igényel, így a sorban álló többi vendég szimpátiáját sem fogja elnyerni az, aki ilyen koktélt rendel nagy forgalomban” – fogalmazott a szakember.

Pina Colada

A pultosok szerint a rumból, kókuszkrémből és ananászléből álló Pina Colada a tengerparton időt töltőknek, vagy legalábbis a napozóágyon fekvő turistáknak való, nem pedig azoknak, akik egy forgalmas bárban kívánják tölteni a szombat estéjüket.

Kérem önöket, ne kelljen a pultosnak beindítania a turmixgépet egy őrült kiszolgálás közepén

– fogalmazta meg kérését Zach Pace italszakértő.

Koffeintartalmú koktélok

Legyen szó ír kávéról vagy eszpresszó martiniről, a csaposok úgy tűnik, mind egyetértenek abban, hogy ezeket egyszerűen nem illik rendelni egy forgalmas bárban. Vinny Spatafore bártender és italüzemeltetési vezető szerint ráadásul a koffeintartalmú alkoholos italok elnyomják az érzékeket és lomhává tehetnek. 

„Az erős, hosszan tartó eszpresszóillat miatt a csaposoknak extra gondosan kell kimosniuk a shakert, ami időigényes lehet” – tette hozzá.

Rétegelt rövid italok

Jól néznek ki és harmonikusan keverednek össze a szánkban, ugyanakkor a pultosok rémálmai. Sunshine Foss italbolt alapító elmondása szerint kifejezetten nem menő, ha valaki egy tálcányi ilyet rendel egy forgalmas létesítményben, mivel többféle szeszes italra és precíz kiöntésre van szükség, ami nem gyors és egyszerű feladat.

„A pultosok amúgy is nyomás alatt vannak, hogy gyorsan szolgálják fel az italokat, a rétegelt rövidek rendelésének egyszerűen nincs értelme senki számára” – fogalmazott Foss.

Személyre szabott italok

A legnagyobb bűn egy zsúfolt bárban olyan italt kérni, amelyet akkor és ott találunk ki. A bártendereknek tízből kilenc alkalommal el kell utasítaniuk az ehhez hasonló kéréseket, mert nincs rá idejük. Így ha egyedi italra vágyunk, jobb, ha elvégzünk egy koktélkészítő tanfolyamot és kipróbáljuk otthon a saját trükkjeinket. Ellenben ha mégis arra adjuk a fejünket, hogy bepróbálkozunk egy kéréssel a bárban, Joshua Lucas kaliforniai bártender szerint legyünk rövidek és lényegre törőek – mindennemű monológ nélkül.

Légy különleges, de ne költő!

Összességében tehát elmondható, hogyha péntek vagy szombat este koktélt szeretnénk fogyasztani, akkor ne egy szokványos bárt látogassunk meg, hanem válasszunk inkább koktélbárt. A vendéglátóknak pedig azt javasoljuk, ha valamit nem szeretnének elkészíteni, akkor azt vegyék le az itallapról, vagy a zsúfoltabb estéken jelezzék kiírással, hogy mely italokat nem áll módjukban elkészíteni.

(LADBible)

(Borítókép: Koktélt készítő bártender. Illusztráció: Getty Images)