Rengeteg állatról hisszük, hogy kimondottan veszélyes a közelükben lenni, ám ezek a félelmeink többnyire a popkulturális termékek által közvetített, sokszor téves üzenetek miatt ébrednek bennünk. Cikkünkben megmutatjuk, valójában mely állatok a legveszedelmesebbek az emberre nézve!

Számos híradás születik olyan esetekről, amikor emberek cápa- vagy medvetámadásnak esnek áldozatul. Előbbi állat kapcsán elmondható, hogy a filmesek imádják felhasználni azokat ijesztgetésre, elég ha a Netflixen nemrég megjelent Cápák a Szajnában című produkcióra, vagy Steven Spielberg A cápa című 1975-ös klasszikusára, illetve a történet eredeti írójára, Peter Benchley-re gondolunk. Bár utóbbi alkotás hatalmas sikert aratott, az író megbánta, hogy ilyen negatív képet festett a cápákról, így a későbbiekben inkább ismeretterjesztő könyveket írt róluk. Alább látható cikkünkben egy kutatás nyomán mi is eloszlattuk például azt a tévhitet, hogy egy csepp vértől körénk rajzik a tenger összes ragadozó hala.

Mindezek után már sejteni lehet, hogy a cápák a világ 10, emberre legveszélyesebb állatainak listájára sem kerültek fel, sőt nagy valószínűséggel soha nem is fognak. A korábban szintén említett medvék ugyan már a felsorolás részei, ám „csak” a 7. helyet tudták megszerezni, a statisztikák szerint ugyanis évente átlagosan egy embert ölnek meg, tehát ha találkozunk is velük, többnyire a viselkedésünkön múlik, hogy támadni fognak-e.

A top 10

  1. Szúnyogok
  2. Emberek
  3. Kígyók
  4. Kutyák
  5. Gyilkos bogarak
  6. Skorpiók
  7. Krokodilok
  8. Medvék
  9. Elefántok
  10. Vízilovak
  11. Oroszlánok

A lista több érdekességet is tartalmaz, például hogy mi, emberek is felkerültünk rá. Tekintve, hogy rendszertani szempontból az emberi nem az állatok országába, azon belül a főemlősök rendjébe tartozik, és az emberek évente 400 ezer gyilkosságot követnek el, így igazság szerint helyünk van a listán. Sajnálatos módon a halálos kórokat, mint a dengue-t, a sárgalázat és a maláriát terjesztő, évente nagyjából 725 ezer embert ölő rovarok után mi vagyunk a legveszélyesebbek önmagunkra nézve.

További érdekesség, hogy a kutyák is a top 10-ben vannak, az ember legjobb barátja ugyanis évente 59 ezer emberrel végez a rossz nevelés, megvadulás, esetleg veszetté válás okán. A top 3-ba tartozó kígyók 138 ezer ember életét oltják ki egy évben.

(Borítókép: Rémült férfi a természetben. Illusztráció: Getty Images)