Évente több mint 40 ezer betörés történik Magyarországon. Az alábbiakban összeszedtünk néhány tippet, hogyan kerüljük el ezeket!

1. Ne posztoljunk a közösségi média oldalakon a nyaralásainkról

Kézenfekvő tanács, ugyanakkor a legtöbben nem foglalkoznak ezzel. A nyaralás után posztolni természetesen nem jelent veszélyt, de közben – netán előre – bejelenteni a vakációzást az online térben már annál inkább.

2. Alaposan zárjunk be mindent

Ez is alapvetőnek tűnik, de mégis hajlamosak vagyunk megfeledkezni arról, hogy minden ablakot és ajtót bezárjunk. Igaz ez az emeleti és pincesori nyílászárókra is, ugyanis ezeken is könnyedén besurranhatnak. 

3. Ne hagyja kint szerszámokat vagy létrát

Amellett, hogy ezek látványa alapból csalogató lehet, adott esetben még akár fel is tudja használni őket a betörő, hogy könnyebben bejusson a házba.

4. Figyeljen a lámpákra

Ha nem szokta egész nap égetni a lámpákat, akkor se tegye, amikor nincs otthon. Ez ugyanis egy jel lehet a tolvajnak. Jobb, ha inkább időzítőket, időkapcsolókat használunk.

5. Ne legyen tele a postaláda

Kevés figyelemfelkeltőbb dolog van arra vonatkozóan, hogy üres a lakás, mint amikor egy postaláda csordultig van levéllel. Sajnos a betörőknek egy idő után fel fog tűnni, hogy folyton csak gyűlnek a levelek a postaládában, ebből gyanút foghat, hogy üres a ház, nincs mozgás.

+1 Ne rejtsen pótkulcsot a lábtörlő alá

Ezen a helyen keresik először a betörők a kulcsot, így szinte biztos, hogy megtalálják. 

(instylemen)

(Borítókép: Betörő. Illusztráció: Westend61/Getty)