Itt a szezon, így egyre többeknél kerülnek elő a bőröndök és a talány, hogy egy repülőút alkalmával hogyan pakoljanak úgy, hogy minden beférjen, illetve hogy véletlenül se maradjon a poggyászban olyan tétel, amelyet tilos felvinni a gépre. A Ryanair nemrég kiadott egy 24 pontból álló listát ezekről a tárgyakról.

Szigorúan szabályozzák a légitársaságok, hogy a fedélzeti poggyászunk mit, illetve miből mekkora mennyiséget tartalmazhat, főleg a folyadékok terén. Bár az Egyesült Királyságban eltörlik a 100 milliliteres korlátot, ez a legtöbb helyen még nincs így, ami pedig a ruházatot illeti, ott kizárólag a súlykorlát számít. Ezeket a szabályokat mindenki ismeri, ahogy az sem okoz meglepetést, hogy éles tárgyakat, sokkolót, illetve tompa, de veszélyes eszközöket sem vihetünk fel a repülőgépekre. A Ryanair egy nemrég kiadott 24 pontos tiltólistáján ugyanakkor így is találni olyan tételeket, amelyekre nem számítanánk.

„Az alábbi tárgyak egyikét sem szabad a feladott, sem a kézipoggyászban magával vinnie, illetve a biztonsági ellenőrzésen sem szabad velük átmennie, mert veszélyt jelenthetnek a repülőgépre, az emberekre vagy mások tulajdonára” – olvasható a Ryanair honlapján a lista felvezetése, amelynek tetején olyan alapvetően tiltott tárgyak szerepelnek, mint a „robbanóanyagok, illetve az olyan anyagok és eszközök, amelyek alkalmasak vagy alkalmasnak tűnnek arra, hogy súlyos sérülést okozzanak vagy veszélyt jelentsenek a repülőgép biztonságára, beleértve a detonátorokat, gyújtószerkezeteket, robbanószerkezeteket és azok utánzatát, aknákat, gránátokat, robbanóanyagokat tartalmazó katonai készleteket, dinamitot, puskaport, műanyag robbanóanyagokat, gázt és gáztartályokat, valamint gyúlékony folyadékokat”. A gyúlékony szilárd anyagok és kémiai reakciót kiváltó anyagok sem csomagolhatók semmilyen poggyászba, valamint „tűzijátékok, fáklyák, füstképző tartályok vagy töltények és egyéb pirotechnikai eszközök” sem.

Ezek a tárgyak mindenki számára egyértelmű, hogy miért tiltottak, és valljuk be, nem sok esély van rá, hogy egy átlag turista robbanófejekkel akarja telepakolni a bőröndjét. Miután pirotechnikai eszköznek számít, így értelemszerűen öngyújtót és gyújtós termékeket sem lehet poggyászba tenni, illetve a megengedett anyagok listájáról lekerült a festék, terpentin, fehérbenzin és festékhígító is, így egy ideje ezeket is tilos elcsomagolni.

Ugyanez vonatkozik a 70 százaléknál magasabb alkoholtartalmú italokra, például az abszintra, valamint az olyan hétköznapi termékekre is, mint az étolaj és olívaolaj egy liternél nagyobb mennyisége, a karácsonyi keksz termékek, valamint az energiatakarékos izzók. 

A lista további elemei

  • Vegyszerek, mérgező vagy fertőző anyagok (például savak és lúgok, fehérítő, könnygáz, állatriasztó spray-k, mérgek, fertőzött vér, baktériumok és vírusok)
  • Radioaktív anyagok, beleértve a gyógyászati vagy kereskedelmi izotópokat is.
  • Maró anyagok, beleértve a higanyt, a járműakkumulátorokat és az üzemanyagot tartalmazó alkatrészeket
  • Lítium-ion akkumulátorral működő járművek (beleértve a segwayeket és a hoverboardokat), kivéve az előírásoknak megfelelő kerekesszékek és mozgást segítő eszközök
  • 160 wattórát meghaladó lítiumion-akkumulátoros eszközök
  • Intelligens táskák, amelyekből a lítium akkumulátort nem távolították el
  • Valódi fegyverek, lőfegyverek, lőszerek, illetve utánzatok, beleértve a startpisztolyokat, játékpisztolyokat vagy szabadidős fegyvereket (például paintball pisztolyokat), szögbelövőket, íjakat, csúzlikat, katapultokat, szigonypisztolyokat, kábító fegyvereket, sokkolót, marhapuskákat és lézereket
  • Lőfegyverek alkatrészei (a célzóberendezések és célzókészülékek kivételével)
  • Tűzoltó készülékek (kivéve a tűzvédelmi eljárások által engedélyezetteket és a repülőgépen lévő vészhelyzeti felszereléseket)
  • Belső égésű motorral rendelkező tárgyak.

(LADBible)

(Borítókép: Ryanair repülőgép. Illusztráció: Getty Images)