Megtalálták egy 1971 óta eltűntnek hitt repülőgép roncsait nemrég. A privát gép öt személlyel a fedélzetén szállt fel annak idején az egyesült államokbeli Vermontban található Burlington repülőtérről, ám sosem ért célt, a helyzetét pedig egészen máig homály fedte.

Rhode Islandre tartott az a repülőgép, amely 1971. január 27-én szállt fel öt személlyel a fedélzeten a vermonti Burlington repülőtérről, ám az irányítás egy ponton elvesztette a géppel a kapcsolatot. A repülőn két személyzeti tag és egy fejlesztő cég három alkalmazottja utazott, akiknek a vasmadárral együtt szőrén-szálán nyoma veszett

Bár intenzív kutatás folyt a repülő és az utasok után, sem az embereket, sem a gép roncsait nem találták meg. A Burlington mellett fekvő Champlain-tó átkutatását akkor nagyban nehezítette, hogy az a gép eltűnése után néhány nappal befagyott. A tavat végül többször sikerült átfésülni, még a legmélyebb, 122 méteres mélységben is, ám a roncsokat nem találták.

A rejtélyes eset végére úgy tűnik, több mint 50 év után végre pont kerül, ugyanis egy távirányítású járműveket használó csapat nemrég egy olyan repülőgép roncsaira bukkant, amely az eltűnt légi járművel azonos kialakítású volt. A roncsokat ahhoz a ponthoz közel találták meg, ahol annak idején az irányítás elvesztette a kapcsolatot a pilótával. Garry Kozak, a kutatócsapat vezetője elmondta, szinte teljesen biztos volt benne, hogy az 53 évvel ezelőtt repülő maradványait lelték meg.

Remélem, ez segíthet az öt elhunyt ember családjának lezárni a történteket és hogy sok kérdésre választ kaphatnak

– fogalmazott Kozak. Hozzátette: a repülőgépek víz alatti keresése nagyon nehéz, mert olyan sok darabra esnek szét, hogy a felszín alatt azonosítani azokat minden más között igazi kihívás. „A repülőgép roncsok úgy néznek ki, mint egy halom kő. Így a legtöbben, akik a szonáradatokat nézik, könnyen hihetik, hogy geológiai elemeket látnak” – magyarázta a szakember.

Barbara Nikita, az elhunyt George Nikita pilóta unokahúga az Associated Pressnek elmondta, hogy a gép felfedezése „békés érzés”, de egyben „nagyon szomorú” is a számára. Szintén megkönnyebbült Frank Wilder, akinek azonos nevű édesapja is a gép fedélzetén volt. „Ötvenhárom évig nem tudni, hogy a repülőgép a tóban van-e, vagy talán valahol a hegyoldalon, valahol a környéken, nagyon nyomasztó volt. Bár megkönnyebbültem, hogy már tudom, hol van a gép, ez egyéb kérdéseket is felvet, és most ezeken kell dolgoznunk” – mondta Wilder.

(LADBible)

(Borítókép: Repülőgép a ködben. Illusztráció: Getty Images)