Ezen a héten indul a labdarúgó Európa-bajnokság. Lássuk azokat a látványos találatokat, amelyek örökre a futballrajongók emlékezetébe vésődtek.

A labdarúgó-Európa-bajnokság története során számtalan emlékezetes pillanat született, de néhány gól olyan különleges, hogy évtizedekkel később is felidézi azokat a izgalmakat, amelyeket élőben okoztak. Nézzük vissza ezeket a gólokat!

8. hely: John Jensen – 1992-es labdarúgó-Európa-bajnokság, Dánia-Németország

Ki gondolta volna, hogy Dánia az utolsó pillanatban beugorva a tornára egészen a döntőig menetel, ahol legyőzi a németeket? Pedig pontosan ez történt. John Jensen egy csodálatos bombagólt lőtt a németek kapujába, egy olyan gólt, ami aranyat ért. 

A dán játékos, aki egyébként nem a góljairól volt híres, egy csapásra nemzeti hőssé vált. Hihetetlen, ahogy a dánok szinte a semmiből felértek az Európa-bajnokság csúcsára.

7. hely: Xherdan Shaqiri – 2016-os labdarúgó-Európa-bajnokság, Lengyelország-Svájc

Mikor már mindenki a lengyelek továbbjutását várta, Shaqiri egy hihetetlenül akrobatikus mozdulattal gólt rúgott a tizenhatosról. Ez a fantasztikus találat hosszabbítást ért, de a svájciak végül így is kiestek. Mindenesetre mindenkit elképesztett Shaqiri gólja, aminek láttán a nézőközönség állva tapsolt.

6. hely: Zlatan Ibrahimovic – 2004-es labdarúgó-Európa-bajnokság, Svédország-Olaszország

Amikor Zlatan Ibrahimovic a pályán van, sosem maradunk izgalom nélkül, különösen a híresen látványos góljai miatt. Emlékezetes pillanat volt a 2004-es Európa-bajnokságon, amikor az olaszok elleni meccsen egy akrobatikus mozdulattal juttatta a labdát a hálóba. Ezzel a káprázatos góllal ejtette ki az olaszokat a versenyből.

5. hely: Karel Poborsky – 1996-os labdarúgó-Európa-bajnokság, Csehország-Portugália

Ki ne emlékezne arra a meccsre, amikor Karel Poborsky, akkor még szinte ismeretlen játékos előrukkolt élete talán legzseniálisabb góljával? Már önmagában a cselsorozata sem volt mindennapi, de amikor tizenöt méterről átemelte a labdát Vitor Baia portugál kapus feje fölött, az igazi mestermű volt! Ezzel a góllal nemcsak a kapuba, hanem egész Európa szívébe is belopta magát. Azóta is legendaként emlegetik.

4. hely: Paul Gascoigne – 1996-os labdarúgó-Európa-bajnokság, Anglia-Skócia

A helyszín Anglia, a híres Wembley Stadion, az év pedig 1996. Az angol válogatott épp csak túl volt a Svájc elleni, nehezen megnyert nyitómeccsen, és mindenki azt várta, hogy végre beindul az angol gépezet. Alan Shearer az 53. percben szerzett vezetést a skótok ellen, Seaman, az angol kapus bravúrosan hárított egy büntetőt, majd színre lépett Paul Gascoigne. Ő az a fajta játékos, akit vagy imádni, vagy utálni lehet, de semmiképp sem lehet őt figyelmen kívül hagyni. Egyszer csak egy ravasz esernyő-mozdulattal becsapta Colin Hendry-t, majd lőtt; erőteljesen, pontosan és tökéletesen. A rúgással hatalmas gólt szerzett, amitől az egész Wembley-stadion megőrült.

3. hely: Ronnie Whelan – 1988-as labdarúgó-Európa-bajnokság, Írország-Oroszország

Ehhez a gólhoz 1988-ba kell visszaugranunk, amikor Írország a Szovjetunióval találkozott. A pályán Ronnie Whelan egy olyan káprázatos kapáslövésből rúgott gólt, amit máig emleget a futballvilág. Amint a labda elhagyta a lábát, olyan sebességgel suhant a szovjet kapus mellett a hálóba, mint egy rakéta. Habár a gólja nem ért Eb-aranyat, mint Van Bastené, mégis a legszebb gólok közé soroljuk.

2. hely: Marco Van Basten – 1988-as labdarúgó-Európa-bajnokság, Hollandia-Oroszország

Marco Van Basten 1988-as Eb-döntőben lőtt gólja egyszerűen lenyűgöző volt, sokan még ma is ezt tartják minden idők legcsodálatosabb találatának. A holland csatár egy hihetetlen szögből találta el a labdát, amely egyenesen a kapu sarkában landolt. Az, ahogyan a labdát eltalálta és ahonnan lőtte, egyszerűen mesteri volt. 

1. hely: Gera Zoltán – 2016-os labdarúgó-Európa-bajnokság, Magyarország-Portugália

A 2016-os Európa-bajnokság is minden magyar számára emlékezetes marad, ugyanis hazánk egyik legemlékezetesebb Portugália elleni meccse volt. A találkozó végig kiélezett volt, hiszen a portugálok számára csak a győzelem jelentette a biztos továbbjutást, így az elejétől fogva nyomás alatt tartották a mieinket. A mérkőzés első felében a magyar szögletek már jelezték, hogy veszélyt jelenthetünk, amit Gera Zoltán meg is erősített. A 18. percben egy szöglet utáni kavarodásban Ronaldo próbálta menteni a helyzetet, de csak Nanihoz juttatta a labdát, aki továbbfejelte. Ekkor érkezett Gera, aki egy gyors mozdulattal, bal lábbal a kapu bal alsó sarkába lőtt. Rui Patricio, a portugál kapus még el is mozdult, de esélye sem volt elérni a labdát. 

(Sport 365)

(Borítókép: Gera Zoltán gólöröme az Eb-meccsen. Fotó: Getty Images)