Máig sokan esküsznek a készpénzre, amelynek használata mellett számos érvet, ugyanakkor ellenérvet is fel lehet sorakoztatni. Az egyik legnyomósabb érv, hogy iszonyatosan piszkos, amit nemrég mikroszkóp segítségével bizonyítottak be.

Mikroszkóp alatt vizsgálták nemrég a készpénzt, a videó készítői pedig sokkoló tényt tártak fel: a a fizetőeszközökön baktériumok és egyéb kórokozók sokasága kolonizálódott. A mintákat egy fémszázasról és egy papír ötszázasról vették, majd különböző táptalajon tenyésztették ki azokat. Az egyik egy nutrient, vagyis élelmiszer tápanyag, a másik pedig egy véres agarlemezen volt, amelyeken különböző gombák és baktériumok jelenhetnek meg. 

A papírpénzről vett minta esetében a nutrient agaron egy-két féle baktérium nőtt fel, ám szinte az egész agarlemezt ellepték. A véres agaron a baktériumkolóniák száma már sokkal magasabb volt, valamint egy gombatelep is megjelent.

A fémpénz esetében két uralkodó baktérium kolónia fejlődött ki a nutrient, míg egyetlen telep alakult ki a véres agaron. Utóbbi esetben azonban a videó készítője szerint felülfertőződésről lehet szó, ugyanis az agarlemezen húzott minták helyén semmi sem nőtt fel, csak a petricsésze oldalán.

(Pénzcentrum)

(Borítókép: Készpénz forintban. Illusztráció: Getty Images)