A legtöbben bizonyára ismerik az öt másodperces szabályt, amely lényege, hogyha elejtünk valamilyen ételt, de felvesszük azt öt másodpercen belül, akkor megmenekülünk a különböző kórokozóktól. Hogy ennek a hiedelemnek van-e bármilyen valóságalapja, azt nemrég egy londoni szakorvos árulta el.

Hiánypótló TikTok-videót tett közzé egy londoni orvosszakértő, dr. Sermed Mezher, aki a legendás 5 másodperces szabályról részletezte egy nemrégiben készült tudományos kísérlet eredményeit. Mint azzal a legtöbben tisztában vannak, egy hiedelem szerint, ha leejtünk a földre valamilyen ételt, akkor azt még utána is biztonsággal megehetjük, ha 5 másodpercen belül felszedjük.

„Ha valaha is az 5 másodperces szabályra hivatkoztál, amikor az étel leesett a földre, van egy hírem a számodra” – kezdte a felvételt dr. Mezher. „Egy nemrégiben készült tanulmányból kiderül, hogy az emberek fele elfogyasztja az ételt, miután leejti azt. Az eredmények nyomán egy Dawson nevű kutató és a csapata úgy döntött, hogy pontot tesz az 5 másodperces szabály körüli vita végére és megvizsgálta a baktériumok ételre való átkerülését különböző felületekről, például fáról, csempéről és szőnyegről” – vázolta fel a kísérletet a szakember, majd az eredmények kapcsán kifejtette, hogy

az étel csempe felületen az ott jelen lévő baktériumtelepek 99 százalékát azonnal felveszi. Fáról jellemzően a kolóniák felét vagy kevesebbet vesz fel, míg szőnyegről csak a baktériumok 0,5 százaléka kerül át az ételre, ha azt 5 másodpercen belül felszedjük.

„A kolóniák átvitele valóban növekszik, minél tovább marad a földön az élelmiszer, ám az öt másodperces szabály nem érvényes, hacsak nem szőnyegen ejtettük el az ételt. Mindenesetre ne kockáztassa meg, hogy a földről eszik” – hívta fel a figyelmet dr. Sermed Mezher. Kiemelte: az olyan baktériumok, mint a szalmonella vagy a Campylobacter négy hétig is életben maradhat a padlónkon.

„Az olyan invazív baktériumfajok, mint a szalmonella és a Campylobacter, képesek betegséget okozni, ha szennyezett élelmiszerrel, vízzel vagy fertőzött állatokkal vagy felületekkel érintkezve kerülnek a szervezetbe. Ezek a baktériumok túlélhetnek és elszaporodhatnak a gyomor-bélrendszerben, ami különböző tünetekhez vezethet, az enyhe gasztroenteritisztől a súlyos és potenciálisan életveszélyes megbetegedésekig” – hívta fel a figyelmet a doktor.

A videóhoz különböző kommentek érkeztek, egyesek azt állították, hogy az eredményeket figyelmen kívül hagyva továbbra sem fogják kidobni a lepottyant falatokat, mert ők „így edzik az immunrendszerüket”.

(LADBible)

(Borítókép: Leejtett cukorka. Illusztráció: Getty Images)