A legtöbben bizonyára ismerik az öt másodperces szabályt, amely lényege, hogyha elejtünk valamilyen ételt, de felvesszük azt öt másodpercen belül, akkor megmenekülünk a különböző kórokozóktól. Hogy ennek a hiedelemnek van-e bármilyen valóságalapja, azt nemrég egy londoni szakorvos árulta el.

Hiánypótló TikTok-videót tett közzé egy londoni orvosszakértő, dr. Sermed Mezher, aki a legendás 5 másodperces szabályról részletezte egy nemrégiben készült tudományos kísérlet eredményeit. Mint azzal a legtöbben tisztában vannak, egy hiedelem szerint, ha leejtünk a földre valamilyen ételt, akkor azt még utána is biztonsággal megehetjük, ha 5 másodpercen belül felszedjük.

„Ha valaha is az 5 másodperces szabályra hivatkoztál, amikor az étel leesett a földre, van egy hírem a számodra” – kezdte a felvételt dr. Mezher. „Egy nemrégiben készült tanulmányból kiderül, hogy az emberek fele elfogyasztja az ételt, miután leejti azt. Az eredmények nyomán egy Dawson nevű kutató és a csapata úgy döntött, hogy pontot tesz az 5 másodperces szabály körüli vita végére és megvizsgálta a baktériumok ételre való átkerülését különböző felületekről, például fáról, csempéről és szőnyegről” – vázolta fel a kísérletet a szakember, majd az eredmények kapcsán kifejtette, hogy

az étel csempe felületen az ott jelen lévő baktériumtelepek 99 százalékát azonnal felveszi. Fáról jellemzően a kolóniák felét vagy kevesebbet vesz fel, míg szőnyegről csak a baktériumok 0,5 százaléka kerül át az ételre, ha azt 5 másodpercen belül felszedjük.

„A kolóniák átvitele valóban növekszik, minél tovább marad a földön az élelmiszer, ám az öt másodperces szabály nem érvényes, hacsak nem szőnyegen ejtettük el az ételt. Mindenesetre ne kockáztassa meg, hogy a földről eszik” – hívta fel a figyelmet dr. Sermed Mezher. Kiemelte: az olyan baktériumok, mint a szalmonella vagy a Campylobacter négy hétig is életben maradhat a padlónkon.

@drsermedmezher “Quick, 5 Second Rule!” #food. Invasive bacterial species such as Salmonella and Campylobacter have the potential to cause disease when ingested through contaminated food, water, or contact with infected animals or surfaces. These bacteria can survive and multiply in the gastrointestinal tract, leading to various symptoms ranging from mild gastroenteritis to severe and potentially life-threatening illness. Ingestion and colonization: When ingested, Salmonella and Campylobacter bacteria can adhere to the lining of the gastrointestinal tract and colonize the intestines. This colonization allows the bacteria to evade the body's natural defenses and establish an infection. Toxin production: Salmonella and Campylobacter bacteria produce toxins that can damage the cells lining the intestines, leading to inflammation and disruption of normal gut function. These toxins can cause symptoms such as diarrhea, abdominal cramps, nausea, and vomiting. Invasion and systemic spread: In some cases, Salmonella and Campylobacter bacteria can penetrate the intestinal lining and enter the bloodstream, leading to systemic infection. Once in the bloodstream, the bacteria can spread to other organs and tissues, causing more severe symptoms and complications such as sepsis, meningitis, or reactive arthritis. Immune response: The body's immune system responds to the presence of invasive bacteria by mounting an inflammatory response. While this immune response is essential for controlling and clearing the infection, it can also contribute to tissue damage and the severity of symptoms. #health #bacteria ♬ Storytelling - Adriel

„Az olyan invazív baktériumfajok, mint a szalmonella és a Campylobacter, képesek betegséget okozni, ha szennyezett élelmiszerrel, vízzel vagy fertőzött állatokkal vagy felületekkel érintkezve kerülnek a szervezetbe. Ezek a baktériumok túlélhetnek és elszaporodhatnak a gyomor-bélrendszerben, ami különböző tünetekhez vezethet, az enyhe gasztroenteritisztől a súlyos és potenciálisan életveszélyes megbetegedésekig” – hívta fel a figyelmet a doktor.

A videóhoz különböző kommentek érkeztek, egyesek azt állították, hogy az eredményeket figyelmen kívül hagyva továbbra sem fogják kidobni a lepottyant falatokat, mert ők „így edzik az immunrendszerüket”.

(LADBible)

(Borítókép: Leejtett cukorka. Illusztráció: Getty Images)