Egy TikTok videó állítása szerint a zöldségek helyett egy doboz energiaital is elegendő a napi vitaminbevitelhez, ami a közösségi média felhasználóinál heves reakcióit és vitát váltott ki.

Egy közelmúltban felbukkant, de mára eltávolított TikTok videó kavarta fel az internetezők kedélyeit. A felvételen egy fiatal lány szerepel, aki a Magyar Energiaital Szövetség (MESZ) által közzétett videóban állítja, hogy egy doboz energiaital annyi B-vitamint tartalmaz, mint egy nagy tál zöldség és gyümölcs, ezért az energiaital fogyasztása elegendő a napi vitaminszükséglet fedezésére.

„Az energiaitalok elegendőek a napi B-vitaminbevitelhez, és egy nagy tál zöldség helyett is megállják a helyüket” – mondja a lány a videóban, majd hozzáteszi, hogy naponta legfeljebb öt energiaital fogyasztható. A videó gyorsan terjedt a közösségi médiában, aztán eltávolították. A qubit.hu is foglalkozott a témával, hangsúlyozva, hogy a videó heves reakciókat váltott ki a nézők körében, és sokan bírálták a tartalmát.

A MESZ hivatkozik néhány orvos és egyetemi professzor, köztük Zacher Gábor toxikológus és Vajda Zsolt gyermekgyógyász állásfoglalására, akik az energiaitalok biztonságosságáról beszélnek. Zacher Gábor kiemelte, hogy az energiaitalokban lévő koffein mennyisége hasonlatos a kávéban lévőnél is, ezért ha az energiaitalok forgalmazását korlátoznák, a kávé és kóla eladását is hasonlóan kellene szabályozni.

(Borítókép: energiaital dobozok. Fotó: Getty Images)