A filmtörténelem néhány alkotása nemcsak a kritikusokat és a közönséget nyűgözte le, hanem elképesztő bevételeket is hozott. Az alábbiakban bemutatjuk az öt legnagyobb bevételt hozó filmet, amelyek mindegyike meghaladta a 2 milliárd dolláros, azaz 728 milliárd forintos álomhatárt, és ezzel rekordokat döntöttek a mozi világában.

1. Avatar (2009)

James Cameron alkotása, az Avatar, amikor 2009-ben megjelent, valóságos világszenzációt keltett. A Pandora bolygón játszódó történet középpontjában Jake Sully (Sam Worthington), egy volt tengerészgyalogos áll, aki az avatarprogram révén új életet kezd az őslakos na’vi nép között. 

A film 3D-s technológiája forradalmi volt, és a film készítése 237 millió dollárba került, ami a végső bevételnek csupán közel 10%-a. A franchise további részekkel bővül, melyeket 2031-ig terveznek bemutatni. Az Avatar hihetetlen sikert aratott, világszerte 2,923 milliárd dolláros bevételt hozott, ami körülbelül 1 066 milliárd forintnak felel meg.

2. Bosszúállók: Végjáték (2019)

A 2019-ben bemutatott Bosszúállók: Végjáték egy amerikai szuperhősfilm, amely a Marvel képregények hőscsapatát hozza a vászonra. A filmet Anthony és Joe Russo rendezték, és a főszereplők között olyan sztárok szerepelnek, mint Robert Downey Jr. (Vasember), Chris Evans (Amerika Kapitány), Mark Ruffalo (Hulk), Chris Hemsworth (Thor), Scarlett Johansson (Fekete Özvegy) és Jeremy Renner (Sólyomszem).

A film jelentős részét Atlantában forgatták, de különböző helyszíneken, köztük New Yorkban, Skóciában és Angliában is készültek felvételek.

A Marvel rajongói világszerte várták izgatottan ezt az epikus lezárást, amely a népszerű sorozat záróakkordja. A történetben a hősök mindent egy lapra tesznek fel, hogy megmentsék a Földet és az univerzumot egy végső, mindent eldöntő csatában. Ez az alkotás nemcsak hogy hatalmas érdeklődést váltott ki, de a jegypénztáraknál is hatalmas sikert aratott. A film 3 óra és 2 perces hossza ellenére a nézők lelkesen fogadták. A Rotten Tomatoes-on 94%-os értékelést kapott.

Összesen 2,799 milliárd dollár bevételt hozott világszerte, ami körülbelül 1 018 milliárd forintnak felel meg, és ezzel a Marvel univerzum egyik legsikeresebb filmje lett.

Ráadásul több bevételi rekordot is megdöntött, például a leggyorsabban elért 1 milliárd dolláros bevételt, amit mindössze 5 nap alatt sikerült elérnie.

3. Avatar: A víz útja (2022)

James Cameron újra bebizonyította, hogy ő az egyik legnagyobb név a filmrendezők között, több mint egy évtizeddel az első Avatar film után. Az Avatar: A víz útja, amely 2022-ben bemutatott amerikai sci-fi film, az Avatar-filmsorozat második része és a 2009-ben bemutatott Avatar című film folytatása. A folytatásban Jake és felesége, Neytiri családjukkal együtt újabb kalandokba keverednek, miközben újra meg kell védeniük otthonukat.

Ezt a filmet is James Cameron rendezte, írta és készítette, a forgatókönyvet pedig James Cameron mellett Josh Friedman, Shane Salerno, Rick Jaffa és Amanda Silver is jegyzik.

A produkció rendkívüli technikai kihívásokkal nézett szembe, különösen a víz alatti jelenetek miatt, amelyeket valódi vízben forgattak, és ehhez a szereplőknek különleges búvárképzést kellett végezniük.

A főszereplők közé tartozik Sam Worthington (Jake Sully), Zoë Saldaña (Neytiri), Sigourney Weaver, Stephen Lang és Kate Winslet, aki egy új karaktert, Ronalt alakítja. A film látványvilága ismét lenyűgözte a közönséget, és a kritikusok is elismerően nyilatkoztak róla.

Az Avatar: A víz útja világszerte 2,320 milliárd dolláros bevételt ért el, ami körülbelül 844 milliárd forintnak felel meg, ezzel folytatva az első rész óriási sikerét.

4. Titanic (1997)

James Cameron másik ikonikus alkotása, a Titanic, a híres óceánjáró tragédiáját dolgozza fel egy szívszorító szerelmi történet keresztmetszetében. A Titanic 1997-ben bemutatott amerikai romantikus filmdráma és katasztrófafilm, amely az elsüllyedő RMS Titanic történetét meséli el. A film bemutatása óta sokak szívét megérintette, és hosszú ideig őrizte a legtöbb bevételt generáló film címét.

A történet középpontjában Jack (Leonardo DiCaprio) és Rose (Kate Winslet) áll, akik a hajó első és utolsó útján találkoznak és egymásba szeretnek. Cameron forgatókönyve és rendezése mellett a film zenei aláfestése is emlékezetes, különösen James Horner zenéje és Céline Dion ikonikus dala, a My Heart Will Go On.

A film készítése technikailag is kihívásokkal teli volt, mivel a rendező és csapata valódi méretű Titanic-replikákat épített, és számos jelenetet valódi vízben forgattak.

A Titanic hatalmas költségvetéssel készült, amely meghaladta a 200 millió dollárt, de a befektetés megtérült.

A film globálisan 2,265 milliárd dolláros bevételt hozott, ami hozzávetőleg 826 milliárd forintot jelent, ezzel továbbra is az egyik legnagyobb bevételű film a listán. A ma már klasszikusnak számító film egykor a legtöbb bevételt hozó alkotás volt, de mára a negyedik helyre került a listán – igaz, Cameron valószínűleg nem igazán bánkódik emiatt. A Titanic nemcsak a pénzügyi siker miatt emlékezetes, hanem a mozi történetének egyik legikonikusabb és legmeghatóbb filmjeként ismert.

5. Csillagok háborúja VII: Az ébredő Erő (2015)

A Star Wars ezen része több mint egy évtizeddel az előző epizódok után érkezett, új karakterekkel és a régi kedvencekkel kiegészülve. A Star Wars: Az ébredő Erő, vagy Star Wars VII. rész – Az ébredő Erő 2015-ben bemutatott amerikai film, amely a Csillagok háborúja sorozat hetedik része, J. J. Abrams rendezésében készült. A történetben Rey, Finn, Poe és Han Solo együtt keresik Luke Skywalkert, miközben az új gonosz, Kylo Ren is színre lép.

A film bemutatása hatalmas várakozást váltott ki, mivel a rajongók régóta várták a sorozat folytatását. A film főszereplői Daisy Ridley (Rey), John Boyega (Finn), Oscar Isaac (Poe), Harrison Ford (Han Solo), és Adam Driver (Kylo Ren). Az új karakterek bevezetése mellett a film visszahozta az eredeti trilógia ikonikus szereplőit is, mint például Carrie Fisher (Leia Organa) és Mark Hamill (Luke Skywalker).

A film látványvilága és speciális effektjei lenyűgözőek voltak, és J. J. Abrams rendezése friss és izgalmas irányt adott a sorozatnak. A film zenei aláfestését ismét John Williams komponálta, aki már az eredeti trilógia zenéjével is nagy sikert aratott.

A Star Wars: Az ébredő Erő világszerte 2,071 milliárd dolláros bevételt hozott, ami nagyjából 753 milliárd forintnak felel meg, ezzel a Star Wars sorozat legsikeresebb filmjévé vált.

(Hamu és Gyémánt)

(Borítókép: Star Wars. Fotó: Getty Images)Â