A Sportdöntőbíróság (Cas) elutasította Lia Thomas amerikai úszónő World Aquatics ellen indított peres ügyét.

Lia Thomas nem versenyezhet az olimpián a Nemzetközi Sportdöntőbíróság (CAS) ítélete alapján. A transznemű amerikai úszó azért fellebbezett a szervezethez, mert a World Aquatics (Nemzetközi Úszószövetség) nem engedi neki, hogy a nők között versenyezzen. A CAS azonban most a sportági szövetségnek adott igazat, így Lia Thomas nem indulhat a párizsi olimpián a nők között.

A World Aquatics 2022-ben hozott határozatot arról, hogy a transznemű nők ne indulhassanak a női elit versenyeken, ha a férfi pubertás bármelyik szakaszán átmentek. Ennek értelmében akinél 12 éves koráig beindul a férfi hormonok termelődése a későbbiekben nem indulhat a női mezőnyben. Függetlenül az aktuális nemi identitásától vagy a tesztoszteronszintjétől. A 25 éves Lia Thomas 2022 márciusában az első transznemű sportoló lett, aki megnyerte az amerikai országos atlétikai bajnokságot.

Az úszónő szerette volna megmérettetni magát az olimpián is, ezért a Nemzetközi Sportdöntőbírósághoz (CAS) fordult, hogy hatályon kívül helyezzék a WA által hozott tilalmat.

Thomson szerint ugyanis a szabályok rendkívül diszkriminatívak.

A CAS 24 oldalas dokumentumában azt írja, hogy Lia Thomas „nem volt jogosult arra, hogy a WA versenyeken való részvételi jogosultsággal foglalkozzon”. Miután nem tagja az US Swimmingnek. Enélkül pedig nem indulhat amúgyse nemzetközi versenyeken. A fentiek miatt Lia meg sem támadhatja az ítéletet, ezzel minden esélye elúszott, hogy ott legyen a párizsi játékokon.

„Elkeserítő a CAS döntése. Az, hogy minden transznemű nőt eltiltanak a versenyzéstől, diszkrimináció. A CAS-döntésnek felhívásnak kell lennie minden transznemű női sportoló számára, hogy folytassuk a harcot a méltóságunkért és az emberi jogainkért” – üzent Lia Thomas az ítélet kézhezvételét követően. 

(BBC)

(Borítókép: Lia Thomson. Fotó: Kathryn Riley/Getty)