Ha futballrajongóként érzi, hogy a meccsek között is szívesen nézné a kedvenc sportjáról szóló filmeket, itt van néhány olyan film, amely minden igazi szurkoló szívét megdobogtatja.

1. A csodacsatár (1957)

Egy izgalmas történet egy magyar csodacsatárról, akit titkos küldetés keretében próbálnak megszerezni Svájcban. A történet számos váratlan fordulattal és humoros jelenettel tarkított kalandot ígér.

2. 6:3

Ez a film az 1953-ban Wembleyben lezajlott történelmi magyar-angol mérkőzést dolgozza fel, ahol a magyar aranycsapat lenyűgöző győzelmet aratott, meglepetéseket és izgalmakat ígérve a nézőknek.

3. A foci hőskora

Amerikai futballcsapat kalandjai, akik az 1950-es években meglepő módon jutnak el a brazil világbajnokságra. A történet bemutatja az akkori amerikai csapat kihívásait és sikerét.

4. Puskás Hungary

A legendás Puskás Ferenc életét bemutató film, aki a magyar és nemzetközi futball ikonikus alakja volt. A film betekintést nyújt Puskás pályafutásába és magánéletébe.

5. Régi idők focija

A film egy egyszerű mosodás életét követi nyomon, aki minden álmát a labdarúgásnak szenteli. A történet a kitartás és szenvedély fontosságát hangsúlyozza, miközben bemutatja a magyar futball aranykorát.

6. Huligánok

Egy amerikai diák bepillantást nyer az angol focihuliganizmus világába. A film a foci sötétebb oldalát mutatja be, miközben izgalmas és fordulatos cselekményt kínál.

7. Barátom, Eric

Egy lehangolt postás életét megváltoztatja Eric Cantona, a Manchester United legendás csatára. A film bemutatja, hogyan lehet pozitív hatással a futball egy ember életére.

8. Shaolin foci

Stephen Chow filmje, a Shaolin foci, a futballt ötvözi a harcművészetekkel. Ez a vígjáték egy különleges és szórakoztató szemszögből mutatja be a sportot.

9. Gépállat SC

Ez a film az angol fogvatartottak és őreik közötti különleges focimeccsről szól, amely a szabadságharc eszközévé válik.

10. Pályán kívül

A film bemutatja azokat a nőket, akik Iránban a tilalom ellenére kockázatokat vállalnak a futball szeretetéért.

11. Egy férfi, egy nő és egy focicsapat

Nick Hornby Fociláz című könyvéből készült egy amerikai film 2005-ben, Szívem csücskei címmel, Jimmy Fallon és Drew Barrymore szereplésével. Érdekesség, hogy ebben a változatban a focit baseballra cserélték, hogy az amerikai nézőknek is kedvezzenek. Azonban kevesen tudják, hogy már 1997-ben is készült egy filmadaptáció, Egy férfi, egy nő és egy focicsapat címmel, Colin Firth főszereplésével, aki egy focimegszállottat alakít, akinek a sport iránti rajongása komolyan befolyásolja a szerelmi életét. Ez a film nem hozott forradalmi újítást, de mégis kellemes, humoros romantikus történetet kínál.

12. Csavard be, mint Beckham

A film két különböző kulturális háttérrel rendelkező lányról szól, akik a családi elvárások ellenére próbálnak megvalósítani egy közös álmot a futballban.

13. Menekülés a győzelembe

Michael Caine, a fiatal Sylvester Stallone, és Pelé egy háborús sportfilmben játszanak együtt, amiben egy náci fogolytábor tisztje futballcsapatot szervez a foglyokból. Kezdetben csak egy barátságos meccsnek indul, de a foglyok és a francia ellenállás együttes tervei szerint a nagy mérkőzés napján egy merész szökést terveznek végrehajtani.

+1. Az elátkozott Leeds United

Tom Hooper rendezésében készült egy figyelemre méltó film Brian Clough-ról, aki hírhedt módon került 1974-ben a Leeds United vezetőedzői székébe, noha korábban élesen bírálta a csapatot. A film David Peace sikerkönyvén alapul, amelyet a történeti pontatlanságok miatt többen kritizáltak, és ez a megközelítés a filmre is kihatással volt. Habár a pénztáraknál nem aratott nagy sikert, mint sportfilm, rendkívül értékes alkotásnak számít.

(Mafab)

(Borítókép: Puskás Ferenc. Fotó: Getty Images)