Többrendbeli gyilkossági kísérlettel vádoltak meg egy szolgálaton kívüli pilótát, aki 80 utast és három másik személyzeti tagot próbált meg a halálba repíteni azzal, hogy zuhanást tervezett előidézni. A férfiról hangfelvétel készült.

Hátborzongató hangfelvételen örökítettek meg egy pillanatot, amikor egy szolgálaton kívüli pilótáról, Joseph David Emersonról figyelmeztették a légiforgalmi irányítást, hogy az illető repülés közben megpróbálta leállítani az Alaska Airlines 2059-es járatának hajtóműveit több mint 80 utassal a fedélzeten múlt ősszel.

Emerson a kapitány és az elsőtiszt mögött ült, amikor a járat a Washington állambeli Everettből a kaliforniai San Franciscóba indult. A 44 éves férfi aztán út közben megpróbálta leállítani a hajtóműveket, hogy zuhanást idézzen elő. Az incidenssel kapcsolatban nemrég egy hangfelvétel került elő, amelyen a pilóta azt közli a légiforgalmi irányítással, hogy Emersont sikeresen eltávolították a pilótafülkéből, azon kívül pedig több gondot már nem okozott.

Azt hiszem, lecsillapodott. Amint földet értünk és leparkoltunk, a rendfenntartó erőkre van szükségünk

– hangzik el a felvételen. Az egyik utas elmondta, hogy semmit sem sejtettek addig, amíg az egyik légiutas-kísérő be nem mondta a hangosbeszélőn, hogy vészhelyzet miatt a gépnek azonnal le kell szállnia. Negyed órával később az utasok azt az információt kapták, hogy orvosi vészhelyzet állt elő. A gépen tartózkodó Aubrey Gavello úgy nyilatkozott, biztos volt benne, hogy valóban orvosi problémáról lehet szó, ugyanis hallotta, amint a steward azt hajtogatta egy férfinak, hogy minden rendben lesz, le fogják szállítani a gépről. A férfi azonban Emerson volt, aki percekkel korábban majdnem a halálba repítette az utasokat és a személyzet tagjait.

„A pilóta ugyan bejelentette, hogy zavargás van a pilótafülkében, de nagyon profi volt, nagyon nyugodtan kezelték a helyzetet. Mi utasok nem is tudtuk, hogy mi történt, amíg le nem szálltunk” – emlékezett vissza egy másik utas, Alex Wood. A történtekre az Alaska Airlines később közleményben reagált.

„Hálásak vagyunk a Horizon járat személyzetének a helyzet professzionális kezeléséért. Nagyra értékeljük továbbá utasaink nyugalmát és türelmét, akik egy későbbi járattal utazhattak tovább” – írták. Az esetet az FBI és a portlandi kikötői rendőrség közösen vizsgálja. Az FBI egyúttal biztosította az utazóközönséget arról, hogy nem áll fenn állandó fenyegetés. Az ügyben Pete Buttigieg közlekedésügyi miniszter is nyilatkozott.

„Hálás vagyok a hivatásos személyzetnek és a légiforgalmi irányítóknak, hogy a gépet biztonságosan Portlandbe vezették. A Szövetségi Légügyi Hivatal támogatja a bűnüldöző hatóságokat a válaszlépésekben, és a jövőben a nyomozás során felmerülő biztonsági szempontokra fog összpontosítani” – mondta.

Joseph David Emersont 83 rendbeli gondatlan veszélyeztetéssel, illetve repülőgép veszélyeztetésével vádolják.

(LADBible)

(Borítókép: Repülőgépet vezető pilóta. Illusztráció: Getty Images)