Közel ötven éve szórakoztatja a közönséget mindenki kedvenc lustasága, Garfield, aki az egész világon belopta magát a képregény kedvelők szívébe. Az alkotója, Jim Davis nemrég elárulta, pontosan mi is ihlette a karaktert.

Jim Davis tudatosan tanyulmányozta a legnépszerűbb képregényeket az 1970-es évek végén. Észrevette, hogy ezek között számos, kutyákat középpontba állító karakter van, vegyük például a legkedveltebbet, Snoopy-t. Davis ekkor úgy gondolta, hogy csavar egyet a trenden és a világ macskabarátai számára alkot valamit.

A szülei farmján élő lusta macskát használta ihletként, hogy megalkossa Garfield karakterét, amely 1978. június 19-én 41 amerikai újság hasábjaira került fel először.

Pár év múlva a lasagnét faló, szarkasztikus megjegyzéseket tevő kövér vörös macskának olyannyira megnőtt a népszerűsége, hogy világhódító útra indult, köszönhetően többek között a jól eltalált poénoknak, amelyek nem valósulhattak volna meg a társkarakterek, azaz a gazdi, Jon Arbuckle és Ubul nélkül.

„Jon az én örök optimizmusom. Ez vagyok én. Én vagyok az a fickó, akinek félig tele van a pohara, mindig a dolgok jó oldalát nézem. Egy álmodozó, könnyed, puffadt arcú, amilyen nekem is van. Garfield okos és ravasz, és bár Ubul nem okos, nagyon elfogadó, egy szabad szellem. A karakterek ellentéteiben és konfliktusaiban rejlik a humor. Ha mindenki egyformán nézne ki és jól kijönne egymással, nem lenne vicces” – magyarázta egyszer Jim Davis, akinél az is fontos koncepció volt, hogy a Garfield egy olyan világban éljen, ahol nem telnek az évek, senki sem változik és nem hatnak rá a napi aktualitások, tehát nem beszél politikai, kulturális eseményekről. Emiatt már önmagában szerethető képregénnyé válik, hiszen belemenekülhetünk a világ zaja elől, ám a kiugró népszerűségét mégis valami egészen egyszerű szempontnak köszönheti.

Tükröt tartok az olvasók elé és egy humoros csavarral mutatom meg nekik a saját életüket

– foglalta össze röviden Garfield karakterének lényegét az alkotó, aki szerint a szunyókáló, hétfőket megvető, örökkön éhes macska arra jó, hogy feloldja bennünk a bűntudatot azokon a napokon, amikor semmihez, de leginkább még ahhoz sincs kedvünk. „A legtöbbször, amikor valaki nevet egy Garfield-gagen, az azért van, mert azt gondolja: »Hát nem így van ez?!«” – magyarázta.

A karakter sikerén persze a kiváló marketing is nagyot dobott, hiszen a mai napig számtalan póló, bögre és egyéb tárgy kapható, amelyen Garfield képe szerepel. Nem mellesleg több egész estés film és rajzfilmsorozat is készült a kissé egocentrikus macska főszereplésével. A hazánkban is vetített Garfield és barátai című szériát például Emmy-díjjal is jutalmazták. A filmkészítők pedig idén is előrukkoltak egy új egész estés rajzfilmmel, amelyben Garfield és Jon nem mindennapi találkozásának történetét is megismerhetjük.

Garfield egyébként ma ünnepli a 46. születésnapját, ám ahogy Jim David mondja: „Az idők változhatnak, de Garfield ugyanaz marad”.

(Blikk)

(Borítókép: Garfield. Fotó: Northfoto)