Javában tart a nyári szezon, így egyre többen szállnak repülőre, hogy a dolgos hétköznapokat hátrahagyva kikapcsolódjanak. Az előkészületek azonban rendszerint nem felhőtlenül telnek, elég csak a pakolásra gondolnunk. A legtöbbünknek jókora fejtörést okoz, hogy hogyan rakjuk meg a bőröndünket úgy, hogy az ne haladja meg a megengedett súlyt és számítsanak fel extra költséget. Erre adott nemrég tippeket egy költöztető cég ügyvezető igazgatója, Mike Harvey. Íme!

KonMari-hajtás

Marie Kondo vírusként terjedő rendszerezési módszerének, a KonMari-technikának az alkalmazásával nemcsak helyet takaríthatunk meg a bőröndünkben, de jobban átláthatjuk az egyes ruhadarabjainkat, valamint jobban hozzáférhetünk azokhoz. A módszer lényege, hogy a ruhákat téglalap alakúra hajtogatjuk, majd a bőröndünkben függőlegesen „állva” helyezzük el azokat.

Vákuum zsákok használata

A nagyobb ruhadarabok tömörítésének a legjobb módja, ha vákuum zsákokba helyezzük azokat.

„Egyszerűen helyezze a ruhákat a zacskóba, zárja le, és porszívóval távolítsa el a levegőt. Az eredmény, hogy a nagyobb darabok, mint a kabátok és pulóverek sokkal kisebb helyet foglalnak majd a lapos, légmentes csomagokban” – mutatott rá Harvey.

A módszerrel a visszaúton lehet probléma, ám ha kölcsönadják a szállodai porszívót, akkor hazafelé is megoldható a vákuumozás.

Cipőzés

Mike Harvey figyelmeztet, hogy ne hagyjuk figyelmen kívül az eltett cipőink belsejében lévő üres helyet, amely ideális az alsóneműk, zoknik és kissé sérülékeny tárgyak, mint például elektronikai eszközök tárolására.

Ez azzal a további előnnyel jár, hogy a cipője megőrzi a formáját az utazás során

– mondta Harvey.

Tetris-módszer

Fontos, hogy stratégiailag rétegezzük a bőröndbe pakolt holmikat. Ennek megfelelően a legideálisabb, ha a nehezebb tárgyak, például a cipők és piperecikkek kerülnek alulra, majd a függőlegesen elrendezett, összehajtogatott ruhák. A hézagokat kisebb tárgyakkal érdemes kitölteni, hogy kihasználjuk a bőrönd minden egyes négyzetcentiméterét. Ez a módszer továbbá a súlyt is segít egyenletesen eloszlatni, így megakadályozzuk a ruhák gyűrődését is.

Multifunkciós tárgyak eltétele

„Előre gondolja ki az igényeit és csomagoljon olyan termékeket, amelyek több célt szolgálnak. Ezzel súlyt és helyet spórolhat anélkül, hogy le kellene mondania egy-egy szükséges dologról. Egy svájci bicska például rendelkezik palacknyitóval, ollóval és még sok mással” – fejtette ki a költöztető szakember.

Fektessen be tartozékszervezőkbe

Léteznek bizonyos tartozékszervező tárolók, amelyek segítenek abban, hogy a különböző kiegészítőinket, mint az ékszereket és elektronikai tartozékokat rendszerezve tároljuk, így nem keverednek, illetve kuszálódnak össze a különböző apró tárgyak, vezetékek. Mi több, turkálnunk sem kell percekig a bőröndben, ha meg akarunk találni valamilyen apróságot.

(LADBible)

(Borítókép: Bőröndbe pakoló férfi. Illusztráció: Getty Images)