Idén a Mekkában zajló haddzs, a muszlimok éves zarándoklata rendkívül veszélyes körülmények között zajlott. Az extrém 52 fokos hőség miatt több mint 550 zarándok vesztette életét.

Rendkívüli hőségben, 52 fokban zajlott Mekkában a muszlimok éves zarándoklata, a haddzs, amelynek során több mint 550 zarándok vesztette életét az embert próbáló forróságban. Az NDTV jelentése szerint Mekkában és környékén zarándokok százezrei gyűltek össze.

Az első beszámolók szerint a legtöbb elhunyt zarándok Egyiptomból származott, közülük 323-an haltak meg, főként a hőség okozta életveszélyes tünetek miatt. Az AFP hírügynökség szerint legalább 60 jordániai is életét vesztette, bár hivatalosan csak 41 halálesetet regisztráltak Jordániából. A halálesetek teljes száma a többi ország jelentéseivel együtt mostanra 577-re nőtt.

A halálos áldozatokon kívül több mint 2000 zarándokot kellett kezelni a szaúdi hatóságoknak a hőség okozta betegségek miatt, bár a friss adatokra még várni kell. 

A haddzs az iszlám öt alappillére közé tartozik, és minden tehetős muszlimra nézve kötelező legalább egyszer elvégeznie az életében.

Az idei zarándoklat különösen próbára tette a résztvevőket, hiszen az éghajlatváltozás hatása egyre nyilvánvalóbb. Egy szaúdi tanulmány szerint a rituálék helyszínén évtizedenként 0,4 Celsius-fokkal emelkedik a hőmérséklet.

Kedden az egyiptomi külügyminisztérium is megerősítette, hogy együttműködnek a szaúdi hatóságokkal az eltűnt egyiptomi zarándokok felkutatásában. Bár a halálesetekről is beszámoltak, az áldozatok pontos számát nem részletezték.

Az AFP riporterei a Mekkán kívüli Minában tanúi voltak annak, ahogy a zarándokok a hőség ellen küzdenek: palackokból vizet öntöttek a fejükre, és önkéntesek hideg italokat, valamint gyorsan olvadó csokoládéfagylaltot osztogattak.

A szaúdi hatóságok arra intették a zarándokokat, hogy használjanak esernyőket, igyanak rengeteg vizet és lehetőleg kerüljék a közvetlen napsütést a legforróbb órákban. Számos rituálé azonban, mint például az Arafat-hegyen tartott imák, szabad ég alatt zajlanak, ami fokozza a hőség okozta veszélyt.

Fahd bin Abdul Rahman Al-Dzalajel szaúdi egészségügyi miniszter szerint az idei haddzs során az egészségügyi terveket sikeresen végrehajtották, elkerülve a súlyos betegségek kitörését és más közegészségügyi veszélyeket. Az egészségügyi tisztviselők több mint 5 ezer 800 zarándoknak nyújtottak virtuális konzultációt, elsősorban hőség okozta betegségek miatt, ezzel csökkentve a súlyos esetek kialakulásának esélyét.

(Borítókép: Zarándokok az Al-Haram mecsetben. Fotó: Getty Images)