A magyar válogatott továbbjutási esélyei még élnek a 2024-es labdarúgó Európa-bajnokságon, de ehhez először vasárnap meg kell verniük Skóciát, aztán remélniük kell, hogy más csoportokban is kedvező eredmények születnek. Bár nem egyszerű a helyzet, nem is lehetetlen a mostani kiírásnak köszönhetően.

Lássuk be, a magyar válogatott nem kezdte jól az Európa-bajnokságot, két vereség után 1-5-ös gólkülönbséggel állnak, de a továbbjutás még nem veszett el. Mivel a hat csoportharmadik közül négy jut tovább, a magyaroknak még van matematikai esélyük. Méghozzá nem is kicsi. Megnéztük a továbbjutási forgatókönyvet.

Először is, a magyar csapatnak vasárnap este muszáj legyőznie Skóciát. Ha ez sikerül, 3 ponttal zárnak, megelőzve ezzel a skótokat, és ezzel már van alap a reménykedésre. 

A következő lépésben arra van szükség, hogy legalább két olyan csoportharmadik legyen, akik gyengébben szerepelnek, mint a magyarok. Jelenleg a B csoportban Horvátország és Albánia áll 1-1 ponttal, és mivel mindkét csapat erős ellenfelekkel, Olaszországgal és Spanyolországgal játszik, reális esély van arra, hogy 2 pont alatt maradjanak.

Ezen kívül érdemes figyelni a D és az F csoportot is, ahol Lengyelország, Ausztria, Csehország és Grúzia állnak pont nélkül. Ha ezek a csapatok döntetlent játszanak egymással, és a többi meccsükön sem nyernek, akkor 1 vagy 2 pontot szereznek, amivel a magyar csapat megelőzheti őket.

Ami még az esélyeinket növelheti

Amennyiben a magyar válogatott a skótok elleni győzelemmel 3 pontot szerez, akkor a további esélyek a gólkülönbségeken múlhatnak. Jelenleg 1-5 a gólarány, így egy nagyarányú győzelemre lenne szükség, hogy ebben a mutatóban is javuljanak. A számítások szerint, ha csak egy csoport harmadikja teljesít rosszabbul, a magyaroknak még van esélye a továbbjutásra.

A helyzet bonyolult, de még van remény a továbbjutásra, és a magyar szurkolók bizakodva várhatják a következő meccset. 

(Borítókép: Magyar válogatott 2024-es EB csapata. Fotó: Getty Images)