Alig egy évvel ezelőtt a Föld lakosságának száma átlépte a nyolcmilliárd főt, mégis izgalmas belegondolni, hogyan nézne ki a bolygónk emberek nélkül. A kérdésre Carlton Basmaijan, az Iowai Állami Egyetem várostervező professzora adott választ.

Frissebb és tisztább levegő, hatalmas csend: emberek nélkül a Földünk egy sokkal nyugodtabb hely lenne, de hogy pontosan milyen, azt Carlton Basmaijan, az Iowai Állami Egyetem várostervező professzora mondta el a The Conversation című lapnak. A szakember szerint egy lakatlan év után az első feltűnő különbség az emberek okozta zaj hiánya lenne, hiszen az épületeink, az autóink, a repülőgépeink jelenleg nagyon hangosak. A csend mellett az is feltűnne, hogy az eget kékebbnek látnánk, a levegőt pedig frissebbnek és tisztábbnak éreznénk, azt ugyanis az eső és a szél egy év alatt megtisztította volna az emberi tevékenység okozta szmogtól és portól. 

A természetbeli különbségeken kívül, ha egy házba sietnénk, ott is meglepetések érnének minket. A csapból nem folyna víz, a vízhálózatnak ugyanis folyamatos szivattyúzásra van szüksége. Ha senki sem kezeli a vízellátást biztosító berendezéseket, akkor ez megszűnik, a csövekben maradt víz pedig már az első téli fagy alkalmával jelentős károkat okozna a hálózatban. A vezetékes vízen kívül elektromosság sem lenne, hiszen felügyelet és üzemanyag-ellátás hiányában leállnának az áramot termelő erőművek. Mindezen kívül hatalmas lenne a port, hiszen az emberek és az emberi tevékenység nem akadályozná vagy lassítaná annak leülését.

A lakóházak kertjében a természet térnyerésével szembesülnénk. A fű addig nő nyírás nélkül, amíg csak tud, ráadásul új növények is megjelenhetnek benne, akár olyanok is, amelyeket sosem láttunk korábban. Valahányszor egy mag lehull a földre, apró hajtás nő belőle, mert senki sincs, aki ápolja a gyepet és kihúzza a gazt. Ugyanígy a rovarokat sem irtaná senki, amelyek így nagy számban lelnének otthonra a burjánzó növényzetben, elszaporodva a környéken.

A rovarok mellett kisebb emlősök, rágcsálók is élveznék, hogy eltűntek az emberek, így lassanként megtelepednének az üresen maradt épületek közelében. Sőt ha nem is rögtön az első évben, de hosszú távon a nagyobb vadak, őzek és szarvasok is megjelennének a falvak, városok kietlen utcáin. Közvilágítás hiányában visszatérne a természetes ritmus, mivel az egyedüli fényforrást a napsütés, a Hold és a csillagok jelentenék. Ez különösen kedvező helyzetet teremtene az éjszakai életet élő állatok számára – írja a HáziPatika.com.

A mezőgazdasági területeket is visszavenné a természet, ezzel egyidejűleg pedig eltűnnének azok a haszonnövények, amelyek ma fontos élelemforrást jelentenek az emberiség számára. Nem lenne többé kukorica, burgonya és paradicsom sem. A haszonállatok könnyű zsákmányt jelentenének a ragadozó vadállatok számára. A házi kedvenceket tekintve a macskák valószínűleg elvadulnának, már amennyiben nem esnek áldozatul a nagyobb ragadozóknak. A kutyák zöme sem élne túl sokáig egy emberek nélküli világban.

Carlton Basmaijan arra is rámutatott, hogy a Földön gyakoribbá válnának a tűzvészek, hiszen nem lennének tűzoltók, hogy eloltsák azokat, legyen szó akár szárazság, akár villámok okozta tüzekről. A betonból készült utakon, hidakon és épületeken a Föld mozgása miatt egy évtized alatt repedések, törések jelennének meg, amelyekből növények bukkanhatnak elő, sőt fák is nőhetnek az autópálya közepén. A betonból készült hidak és gátak bár sokáig fennmaradnának, a fémhidak szerkezete viszonylag gyorsan elrozsdásodna és egy idő után összeomolna.

„Ezer év elteltével a világ, amelyet ismerünk, homályosan még mindig felismerhető lenne. Pár dolog megmaradna, függően az anyagától, amelyből készült, az éghajlattól, illetve a puszta szerencsétől. Egy apartman itt, egy mozi ott, vagy esetleg egy omladozó bevásárlóközpont, amely egy elveszett civilizációnak állít emléket. A Római Birodalom több mint 1500 éve omlott össze, de ma is láthatók egyes maradványai” – fogalmazott a szakértő. Hozzátette: ha mást nem is, azt megmutatná az emberek eltűnése a Földről, hogy hogyan élünk ma a bolygón. Emellett arra is rávilágítana, hogy a mai világunk nem élne túl nélkülünk, ahogy mi sem élhetünk túl, ha nem törődünk vele. Ahhoz, hogy fennmaradhasson, a civilizáció is folyamatos karbantartás igényel.

(Borítókép: Föld. Illusztráció: Getty Images)