Tíz perc alatt akár tíz fokkal is megemelkedhet az autók belső hőmérséklete a nyári melegben, ezért a hatóságok egy sokkoló videóban figyelmeztetnek, hogy egy percre se hagyja senki a gyerekét és a kisállatát a kocsiban.

Sokkoló videót tett közzé a közösségi médiában a   Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK). A felvételen arra hívják fel a szülők és állattartók figyelmét, hogy a  kánikulával szemben a gyerekek és a kis kedvencek teljesen védtelenek, így semmi esetre se hagyják őket az autóban, különben a vesztüket is okozhatják.

Ha kell, megosztjuk újra és újra

– kezdte figyelemfelhívó Facebook-posztját a BRFK. A hatóság a bejegyzésben részletezi, hogy a napokban egyre nagyobb hőségre számíthatunk, így nagyon fontos, hogy egyetlen percre se hagyjunk a járműbe zárva gyereket és kisállatot. A figyelmeztetés azért is különösen aktuális, mert a Magyar Gyermekmentő Alapítvány (MGYA) nemrég adta hírül, hogy a napokban egy 1 éves és egy 3 éves gyermeken kellett segíteniük, akiket 35 percre egy bezárt autóban hagytak. Megtalálásukkor az egyikük testhőmérséklete a 39 Celsius-fokot is elérte.

A rendőrség által közölt felvételen az látható, ahogy egy édesanya kiveszi a gyermekét az anyósülésről, a helyére egy műanyag babát rak, illetve a műszerfalra egy tányér csokoládét helyez. A nő és a gyereke távolléte alatt a csokoládé folyékonnyá olvad. Ezzel a felvétellel a készítői azt próbálják hangsúlyozni, hogyha percek alatt szétolvad az autóban a csokoládé, akkor képzeljük el, mi történhet egy kisbaba testében.

„Minden perc számít. Tíz perc alatt akár 10 fokkal is megemelkedhet az autó belső hőmérséklete. A napokban 35 Celsius-foknál többet is mutathatnak a hőmérők szabad levegőn, a járművek belsejében ez az érték meg is duplázódhat, és halálos veszélyt jelenthet az utastérben hagyott kisgyerekekre, kisállatokra” – írták. 

Ha segítségre van szüksége, hívja a 112-t!

Ha bármi miatt ki kell szállnia az autóból, mindig vigye magával a gyerekeit és a kedvenceit, akármilyen rövid időről is van szó. Ha pedig gyereket vagy állatot lát egy parkoló autó utastérében, felnőtt vagy gazdi viszont nincs a környéken, akkor ne késlekedjen: hívja a 112-es segélyhívószámot!

(Borítókép: Kisbaba egy autóban. Illusztráció: Getty Images)