A szénanáthában szenvedő utazók számára nem minden nyaralóhely ideális – néhány európai város különösen rossz választás lehet.

Ha valaki szénanáthás, tudja, hogy ez mennyire meg tudja keseríteni az ember életét. Az Egyesült Királyságban az orrfolyás, a könnyező szemek és az állandó tüsszögés jól ismert tünetek, amelyek a nyári hónapokban különösen megnehezítik az érintettek mindennapjait.

Azonban ez a probléma nem csak az Egyesült Királyságon fordul elő: a tengerentúli nyaralások során is számos európai helyszínen szembesülhetünk a virágpor okozta nehézségekkel.

Dr. Claire Merrifield, a Selph háziorvosa a következőket mondta ezzel kapcsolatban:

„A szénanáthában szenvedő emberek tapasztalhatják, hogy kevesebb, vagy bizonyos esetekben rosszabb tünetei vannak külföldön. Ennek egyszerű oka van: a különböző országokban a pollenfajták, és a változó éghajlat és időjárás miatt a pollenszezonok is eltérőek lehetnek.”

Nézzük meg az alábbi országokat kicsit közelebbről, mire is gondolt a szakember:  

Zürich

Az allergiások számára nyár elején érdemes kerülniük Zürichet, ahol ebben az időszakban rendkívül magas a pollenszint. Itt áprilistól júliusig különösen magas a pollenszint, ami a fák és fűfélék virágzásának köszönhető. Dr. Claire Merrifield hozzátette: 

Svájcban a pollenszezon hosszabb és intenzívebb, mint máshol, ezért a tünetek is erősebbek és tovább tarthatnak.

Viszont a nyár vége felé és ősszel a helyzet sokkal elviselhetőbb.

Varsó

Lengyelország fővárosában, Varsóban nyár elején a fűfélék pollenkoncentrációja rendkívül magas, amely Zürich után a második legmagasabb Európában. Júniusban és júliusban a levegő pollenszintje gyakran eléri vagy meghaladja a 80 szem/m³-t Varsóban, ami komoly allergiás reakciókat válthat ki.

Milánó

Milánó, a divat fővárosa, nem csak stílusos ruháiról ismert, hanem magas pollenszintjéről is. Májustól augusztusig a fű és fák pollenszintje mérsékelt, viszont ősszel a gyomnövények pollenszintje jelentősen emelkedik. Télen viszont az időjárás ideális Milánóban, így akkor érdemes a várost felkeresni.

Korfu

Aki a gyönyörű Korfu szigetére tervez utazást, készüljön fel: szénanáthások számára ez a hely különösen megterhelő lehet. Nyáron a fák és fűfélék pollenszintje alacsony, de a gyomnövényeké magas. Ha nem vagyunk biztosak abban, melyik pollenre allergiásak vagyunk, érdemes elkerülni a szigetet ebben az időszakban.

Budapest

A magyar főváros a nyár elején biztonságosabb választás lehet az utazók számára, ám júliusban, augusztusban és kora ősszel magas lehet a gyompollen koncentráció. A legjobb időszak Budapest meglátogatására a téli hónapok.

Dr. Merrifield tanácsa szerint, aki tehát szénanáthával küzd, mindig tájékozódjon az utazás előtt a célország pollenhelyzetéről, hogy elkerülje a kellemetlen meglepetéseket.

Labible

(Borítókép: egy tüsszentő szénanáthás férfi. Illusztráció: Getty Images)