A futballtörténelem legemlékezetesebb és legdrámaibb pillanatai közé tartoznak azok a kapus szabálytalanságok, amelyek súlyos sérüléseket okoztak és hatalmas vitákat váltottak ki a sportágban. Összeállításunkban hét olyan esetet mutatunk, amelyek különösen mély nyomot hagytak a futballrajongók emlékezetében.

1. Harald Schumacher és Patrick Battiston ütközése (1982)

Az 1982-es világbajnokságon a német kapus, Harald Schumacher, és a francia játékos, Patrick Battiston ütközése az egyik legemlékezetesebb és legvitatottabb pillanattá vált. Battiston súlyosan megsérült: elvesztette néhány fogát, gerincsérülést szenvedett és sokáig eszméletlen maradt. Schumacher végül nem kapott sárga lapot, ami sok kérdést felvetett a játékvezetés szabályaival kapcsolatban.

2. Victor Valdes, Gerard Piqué és Didier Drogba (2012)

Brutális ütközés szakította félbe az FC Barcelona - Chelsea Bajnokok Ligája elődöntő visszavágóját 2012-ben. Piqué, Drogba és Victor Valdés egy ponton egyszerre ugrott a labdáért. A hármas ütközésből Piqué jött ki a legrosszabbul: eszméletlenül zuhant a földre, mint egy rongybaba.

A spanyol védő hosszú másodpercekig nem tudott magáról. Azonnal orvosok rohantak be a pályára, beszéltek hozzá, tartották a fejét, nehogy megfulladjon. Miután Piqué magához tért, visszament a pályára, de nem sokkal később cserét kért, mert nem érezte jól magát.

3. Manuel Neuer és Gonzalo Higuaín (2014)

A 2014-es világbajnokság döntőjében történt az emlékezetes ütközés Manuel Neuer német kapus, és Gonzalo Higuaín argentin csatár között, amikor mindketten megpróbáltak elérni egy előrevágott labdát a németek térfelén. Neuer felugrott, hogy ököllel üsse ki a labdát, de közben térdével erőteljesen eltalálta Higuaín fejét, aki a földre rogyott. Érdekes módon a játékvezető nem ítélt meg szabálytalanságot, ami később sok vitát váltott ki a szurkolók és az elemzők között.

4. Matt Lampson és Masato Kudo (2016)

Egy MLS mérkőzésen Matt Lampson, a Chicago Fire kapusa, és Masato Kudo, a Vancouver Whitecaps csatára ütközött össze, aminek során Masato Kudo fejsérülést szenvedett. A játékos majdnem hét percig feküdt a földön, miközben miközben az orvosi csapat ellátta őt.

Csak egy veszélyes helyzet volt, amit próbáltam megakadályozni

– mondta a Lampson a meccs után. „Együtt érzek a sráccal, határozottan ő járt rosszabbul. Azonnal tudtam, hogy nagy a baj, és azonnal hívtuk az orvosi csapatot. A legjobbakat kívánom neki.”

5. Jaroslav Drobny és Marco Reus ütközése (2017)

A Werder Bremen kapusa, Jaroslav Drobny 2017-ben egy Bundesliga mérkőzésen összeütközött Marco Reusszal, a Borussia Dortmund támadójával. Az ütközés következtében Reus súlyosan megsérült, Drobny pedig piros lapot kapott a veszélyes játékért.

A Werder Bremen kapusa, Jaroslav Drobny hárommeccses eltiltást kapott a durva szabálytalanság miatt. 

6. Ederson és Eric Garcia ütközése (2020)

Az egyik 2020-as Manchester City mérkőzésen Ederson Moraes brazil kapus véletlenül összeütközött a csapattársával, Eric Garciával, miközben próbálta megszerezni a labdát. Eric Garcia súlyos fejsérülést szenvedett, rövid ideig eszméletlenül feküdt a pályán, majd azonnal kórházba szállították.

Nagyon sajnálom, ami történt. Eric egy nagyszerű játékos és csapattárs, és nem akartam sérülést okozni neki

– mondta Ederson a mérkőzés után. Hozzátette, hogy a jövőben még inkább ügyelni fog arra, hogy ilyen helyzetek ne fordulhassanak elő.

A Manchester City edzője, Pep Guardiola a mérkőzés után elmondta, hogy az ilyen típusú balesetek elkerülése érdekében további intézkedéseket fognak tenni a csapatnál.

7. Tomas Vaclik és Cristiano Ronaldo (2022)


Cristiano Ronaldo komoly sérülést szenvedett, miután összeütközött Tomas Vaclik kapussal a 2022-as Nemzetek Ligája, Csehország elleni meccsén. Ronaldo egy magas labdáért ugrott fel, de a kapus elkapta azt, miközben csúnyán arcon ütötte a portugál klasszist, akinek azonnal eleredt az orra vére. Fernando Santos portugál edző és a csapat nagyon aggódott az akkor 37 éves játékos állapota miatt, de Ronaldo szerencsére folytatni tudta a játékot.

(Borítókép: Cristiano Ronaldo. Fotó: Getty Images)