A nárcisztikusokat kezdetben nagyon nehéz kiszúrni, sőt magabiztosságuk miatt kifejezetten vonzónak tűnhetnek, ezért később elengedni lehetetlen őket. Dr. Mark Travers amerikai pszichológus szerint léteznek egyértelmű jelek, amelyeket ha körültekintőek vagyunk, könnyen felismerhetünk. Íme!

Túlzott önkép

A nárcisztikus személy sokat beszél önmagáról és az elért eredményeiről. Jellemző, hogy a sikereivel felvág, ám a teljesítményei kapcsán gyakran túloz. A kapcsolat kezdetén rengeteget ad a látszatra és többnyire rólunk érdeklődik, ám idővel ez kifejezetten felületessé válik ahhoz képest, amennyit saját magáról beszél.

Állandó figyelem

A nárcisztikus személynek szüksége van rá, hogy táplálják a túlzott önképét, éppen ezért hatalmas igénye van a figyelemre. Szeret középpontban lenni, az udvarlás kezdeti szakaszában ugyanakkor feltűnően odaadó és túlontúl figyelmes. Ha teheti, jó éttermeket választ és ajándékokkal kedveskedik. Gyakori, hogy a pozitív tulajdonságainkat túlzottan kiemeli, szinte ódákat zeng rólunk. Ezt a kezdeti idealizálást azonban leértékelés követi majd, különösen akkor, ha megkérdőjelezzük a felsőbbrendűségét. Ilyenkor előfordulhat, hogy ő lekicsínyli az elért eredményeinket, illetve új csodálók után néz.

Manipulatív viselkedés

A csodálatunk kivívására a nárcisztikusok manipulatív taktikákat alkalmazhatnak. Ezek közé tartozhatnak a túlzott bókok, a hízelgés, ám idővel kiütközik, hogy ez a viselkedés közel sem őszinte, csak felszínes locsogás, ami megnehezíti a valódi kapcsolat kialakulásának esélyét.

Az intimitás fenntartásának nehézségei

Miután egy nárcisztikussal a sekélyes empátia miatt nehéz valódi kapcsolatot kialakítani, így nem könnyen kerülhetünk hozzá intim közelségbe. Az igazi intimitás tiszteletet és érzelmi sebezhetőséget igényelne, erre azonban a nárcisztikusok képtelenek, ami megnehezíti a mélyebb, értelmes kapcsolat kialakítását. Mi több, egyoldalú kapcsolati dinamika jön létre, hiszen nehezen tudják előtérbe helyezni a mi szükségleteinket.

Túlzott irányítás

Egy nárcisztikus a kezdetektől fogva szereti irányítani a kapcsolatot. Jellemzően ő választ randi helyszínt, egy étteremben esetleg azt is elmondja, hogy mit érdemes ott enni, inni, sőt a másik megkérdezése nélkül is megrendelheti a vacsorát. Randevú helyzetben még árulkodóbb lehet, ha megjegyzéseket tesz a ruhánkra, esetleg a legközelebbi alkalommal szeretne beleszólni abba, hogy mit vegyünk fel. Míg kezdetben ez a fajta határozottság és önbizalom vonzó lehet, az idő előrehaladtával lehetetlenné teszi az egyensúly megteremtését.

Túl érzékeny a kritikára 

Bár a kirakat mást mutat, a nárcisztikusok valójában törékeny önbecsüléssel rendelkeznek és nagyon érzékenyek a kritikára vagy az elutasításra. Amikor olyan visszajelzésekkel szembesülnek, amelyek megkérdőjelezik az énképüket, védekezően, haraggal vagy agresszióval reagálhatnak ahelyett, hogy egészségesen próbálnák megoldani a kapcsolati problémákat.

(Femina)

(Borítókép: Randevú. Illusztráció: Getty Images)