Az emberek nagy része úgy tudja, hogy nincs a Mariana-ároknál mélyebb pont a Földön, de valójában tévednek.

A Föld legmélyebb pontja nem a természetnek köszönhető, hanem az USA és a Szovjetunió versengésének.

Nemrég Kína jelentette be, hogy nagyszabású fúrásokat kezdenek, amelynek célja, hogy egy nem kevesebb, mint tízezer méter mély lyukat fúrjanak a földkéregbe. A kínaik céljai bár ambiciózusak, ám a rekordtól így is messze állnak.

A Szovjetunió és az USA versengésének köszönhető a Föld legmélyebb pontja

Miután az űrversenyt előbb a Szovjetunió nyerte meg Jurij Gagarin űrutazásával, majd az USA került előnybe az Apollo-11 Holdraszállásával, a két szuperhatalom új terepre vitte a versengést: a föld alá. 

Az 1958-ban elindított amerikai Project Mohole kutatási programnak az volt a célja, hogy a földkéregbe fúrva megközelítsék a szilárd kéreg, és a forró, olvadt kőzetanyagból álló földköpeny határterületét alkotó asztenoszférát. Az amerikaiak több mint 9 ezer méteres mélységig jutottak, azonban a projekt itt megakadt. Természetesen az oroszok sem tétlenkedtek vetélytársuk fúrásai láttán: 1970 májusában megkezdték az SzG-3 projekt névre keresztelt ambiciózus vállalkozást. 

A tervek szerint egészen 15 ezer méter mélyre szerettek volna lejutni a kísérleti fúrásokkal, ám végül 12 262 sikerült, amely a jelenlegi rekord is egyben. 

Vagyis bár a Mariana-árok valóban a Föld legmélyebb természetesen kialakult pontja a maga 11 ezer méteres mélységével, ám összességében mégsem a legmélyebb pont a Földön. 

(Borítókép: Nagy lyuk a földben. Illusztráció: Paolo Gagliardi/Getty)