Rengetegen ülünk repülőgépre, hogy a tikkasztó nyári hőségben a tengerpartra meneküljünk. A több mint 30 fokos melegben valószínűleg a legtöbben pólóban foglaljuk el a helyünket a fedélzeten, ám egy légiutas-kísérő több öltözködési intelemmel egyetemben elárulta, miért a póló a legrosszabb választás.

Egy utazás során a legfontosabb, hogy praktikus és kényelmes öltözéket válasszunk, pláne ha több órás repülőút áll előttünk és bőröndöket kell cipelnünk. Elmondható tehát, hogy a repülőgépek fedélzete nem divatbemutatóra szolgál, ehhez képest rengetegen csinosítják ki magukat az útra. Ezzel nem feltétlen van baj, a nem megfelelő ruhaválasztás miatt azonban több gondunk is akadhat Andrea Fischbach, az American Airlines egy légiutas-kísérője szerint.

A bennfentes alkalmazott a megfigyelései nyomán egy interjúban megjegyezte, hogy a szűk, testhez simuló öltözékek, a magassarkú cipő és az ékszerek, illetve kiegészítők túlzott viselése egyáltalán nem előnyös egy repülőút során, pláne, mert már a biztonsági ellenőrzés során fennakadást okozhatnak. Amire azonban senki sem gondolna, hogy a pólókat is kerülnünk kellene, főként biztonsági okokból.

„Az egyik legfőbb szabály, amelyet az édesanyám gyerekként mindig betartatott velem, és amit utasként a mai napig követek, hogy az út során olyan ruhát viselek, amely az egész testemet takarja.

Vészhelyzet, evakuálás esetén a vészcsúszdák nem szórakoztatóak, sőt nagyon fájdalmas végigcsúszni rajtuk, a landolásról nem is beszélve.

Minél jobban lefedjük a bőrünk felszínét, annál nagyobb védelmet nyújtunk a legnagyobb szervünknek” – hívta fel a figyelmet a whowhatwear.com-nak nyilatkozva Fischbach. Hozzátette: a legjobb választás, ha hosszú ujjú felsőt és nadrágot viselünk a repülőutakon. Arra is felhívta a figyelmet, hogy lehetőleg kerüljük a rojtos vagy gyúlékony anyagból készült ruhadarabokat, tárgyakat.

„A hosszú rojtok mindig kockázatot jelentenek, ha a repülőgépen tűz üt ki. A mi egyenruháinkban poliészter van, emiatt is mindig aggódom. Ha egy tűz esetén például túl közel kerül az extrém hőséghez, megolvadhat rajtunk” – magyarázta a légiutas-kísérő. Továbbá azt is kifejtette, miért kerülendők a szűk ruhák.

„Ha az utazás során a testünkön, esetleg a lábunkon duzzanatot tapasztalunk, a szűk ruhadarabok lelassíthatják a véráramlást és nagyobb eséllyel alakulhat ki mélyvénás trombózis, amikor a test egy vagy több mélyvénájában – általában a lábakban – vérrög képződik. Ezért fontos, hogy bő ruhában üljünk repülőre, illetve hogy egy kicsit tudjunk mozogni az ülésben, hogy fenntartsuk a vér áramlását” – mondta Andrea Fischbach.

(LADBible)

(Borítókép: Férfi pólóban egy repülőgépen. Illusztráció: Getty Images)