Több mint 200 jelentkező közül Kapu Tibort választották egy nemzetközi űrprogramban való részvételhez, így a 32 éves fejlesztőmérnök a következő magyar, aki elhagyja a Földet.

Kapu Tibor

Kapu Tibor volt a TV2 Mokka legújabb vendége, aki 44 évvel Farkas Bertalan űrbe bocsájtása után az első magyar, aki elhagyja a Földet. A 32 éves fejlesztőmérnököt 247 ember közül választották ki egy nemzetközi küldetésre, míg a tartalékosa Cserényi Gyula lett, aki szintén jelen volt a stúdióban. Kapu Tibor elárulta, hogy már két és fél hete tudják az eredményt, míg a kiképzésük 14 hónapja ért véget. Mint mondta, ez idő alatt nem arra fókuszáltak, hogy ki kell jutniuk a világűrbe, hanem hogy minden nap egyre többet hozzanak ki saját magukból. Az első rosta egy évig tartott, amely során számos különböző tesztet hajtattak velük végre, vizsgálva a kognitív képességeiket, a memóriájukat, figyelmüket, hogy milyen gyorsan tudnak adatokat leolvasni, illetve sok más szűrést és vizsgálatot, többek között pszichológiai teszteket is elvégeztek rajtuk. A végső, 14 hónapos kiképzés, amelyre 247 személyből mindössze négyen kerültek be – köztük Kapu Tibor –, csak ezután következett.

Németh Lajos

Németh Lajos meteorológus a TV2-nek egy rövid interjú során árulta el, hogy múlt hétvégén ismét megdőlt a melegrekord hazánkban, a vasárnapi heves esőzések ellenére pedig ezen a héten is kánikulára számíthatunk. Bár az északi, északkeleti szél többfelé élénk lesz, a legmagasabb nappali hőmérséklet így is 26 és 31 fok között alakul majd. A legmelegebb időre a délkeleti határnál lehet majd számítani.

Pintér Tibor

Pintér Tibor nemrég Cipruson nyaralt, ám visszatérve rögtön belevetette magát a munkába, amelyet egy erdélyi turnéval folytatott. Ezt nemsokára egy balatoni követi, nem mellesleg lovagló karrierjéhez is visszatér. Ezt demonstrálandó a Mokka stúdiójába is lóháton érkezett az énekes. Pintér elárulta, hogy a nyári turnéját 50 állomásosra tervezte és szívügyének érzi, hogy a lehető legtöbb előadást lovasszínházban tudja megvalósítani.

(Borítókép: Kapu Tibor. Fotó: Németh Kata/Index)