Több mint egy hónapja annak, hogy elpusztult a Charlotte névre keresztelt rája, amelynek ivadékai egy genetikai jelenség, az úgynevezett partenogenezis, vagyis szűznemzés miatt szeplőtelenül fogantak. A ráját a tengerek Szűz Máriájaként emlegették.

Egy Charlotte névre keresztelt rája tavaly szeptemberben került a figyelem középpontjába, amikor az amerikai ECCO Akvárium és Shark Lab munkatársai duzzanatokat vettek észre a testén. Kezdetben azt gondolták, hogy rákos daganatai lehetnek, de egy ultrahangvizsgálat során kiderült, hogy tojásokat hordoz. Az eset azért vált különösen figyelemre méltóvá, mert a rája nem párosodott hím példánnyal, vagyis az úgynevezett partenogenezis, magyarul szűznemség jelensége révén, megtermékenyítés nélkül volt képes utódokat nemzeni. Bár ez a genetikai jelenség a rovaroknál, halaknál és hüllőknél gyakori, a ráják esetében különlegesnek számít.

Az állatorvosok később felfedezték, hogy Charlotte egy ritka szaporodási betegségben szenved. Az utóbbi időben az állapota rosszabbodott, végül május végén elpusztult. Az akvárium a közösségi médián keresztül közölte a hírt, köszönetet mondva a rajongóknak a szeretetükért és támogatásukért.

Charlotte története nemcsak az akvárium látogatóit, hanem az internetezőket és a televízió nézőket is érdekelte. A sztorija bekerült a Jimmy Kimmel Live és a Saturday Night Live című műsorokba is. A rája halála után sokan fejezték ki együttérzésüket és bánatukat a közösségi médiában, kiemelve, hogy Charlotte mennyire egyedülálló és különleges lény volt.

(LADBible)

(Borítókép: Víz alatti felvétel egy rájáról. Illusztráció: Getty Images)