Több sztereotípia él az amerikai turistákról és a sok esetben vállalhatatlan viselkedésükről. Egy New York-i szerző éppen ezért összeállított egy listát arról, mit ne tegyenek a honfitársai, ha nem akarják erősíteni ezeket a kliséket. A tanácsokat nekünk is érdemes megfogadnunk, ha nem akarjuk „hülye turista” látszatát kelteni.

Tanulságos listát állított össze a CNN.hu egy szerzője, Kim Davis, aki azt fogalmazta meg, hogyan ne viselkedjenek az amerikai honfitársai, ha külföldre utaznak, ugyanis elég sok negatív, ám megalapozott sztereotípia él a tengerentúli turistákkal szemben. Mint írta, „hülye turistaként” bárki viselkedhet, ha nincs tisztában a helyi szokásokkal, környezettel és kultúrával, így a tanácsainak univerzális jellege van.

Elsőként azt javasolja az utazóknak, hogy próbáljanak olvasni a társas jelekből, a legtöbb országban ugyanis az emberek túl udvariasak ahhoz, hogy a szemükbe mondják, ha vállalhatatlanul viselkednek. Mivel az amerikaiakat sokszor túl hangosnak könyvelik el, így a tanácsa szerint jól teszik, ha egy kicsit visszavesznek a hangerőből. Ennél a pontnál Davis felidézi, hogy amikor először Európába költözött, sokkolta, hogy az emberek folyton azt kérdezték tőle, miért kiabál, pedig ő azt hitte, hogy normál hangerőn beszél. Azóta megtanulta, hogy jobban tudatában kell legyen a környezetének, és ahhoz igazítsa a hangerejét.

Ezen kívül azt is fontos pontként jegyezte a listán, hogy egy idegen országban tanácsos beolvadnunk a helyiek közé és nem felhívni a figyelmet arra, hogy turisták vagyunk. Ellenkező esetben zsebtolvajok célpontjai lehetünk. Ugyanakkor kellő alázattal, nyitottsággal és érdeklődéssel közeledjünk az emberekhez, akik cserébe kedvesek és előzékenyek lesznek velünk. Informálódni sem árt utazás előtt, hogy elkerüljük azokat, akik előszeretettel verik át az utazókat. Ennél fogva jó, ha tisztában vagyunk a helyi árakkal a különböző szolgáltatásokat, mint például az éttermeket és a személyszállítást tekintve. Ezen kívül az is előny, ha tudjuk, mekkora összegű borravalót illik, illetve illik-e egyáltalán adni az adott országban.

Bár egy nyaralás alkalmával a legtöbben próbálunk kiszakadni a mindennapos információáramlásból, előnyt jelenthet, ha olvassuk a helyi híreket, vagy legalább az utunk előtt tájékozódunk a célországban uralkodó politikai, társadalmi és gazdasági helyzetről, valamint arról, hogy pontosan hol is helyezkedik el a térképen. Davis szerint az is az előnyünkre válhat, ha megtanulunk egy-egy szót az adott ország nyelvén.

„Még ha a szavakat el is rontod, a legtöbb ember nagyra értékeli, ha legalább megpróbálsz beszélni a helyi nyelven. Tiszteletet mutat, hogy igyekeztél, és meg fogsz lepődni, hogy ez mennyi ajtót megnyit” – írja a szerző.

A legjobb példa erre Franciaország, ahonnan sokan úgy térnek haza, hogy negatív benyomással rendelkeznek a helyiekről. Tudniillik, a francia egy büszke nép, de ha legalább köszönni tudunk a nyelvükön, utána nagyon készségesen állnak majd hozzánk.

Nem szabad elfelejtenünk, hogyha utazunk, akkor a saját nemzetünk egyfajta nagyköveteként vagyunk jelen, vagyis könnyen megítélhetik a országunkat a viselkedésünk alapján. Kim Davis erre is figyelmeztet.

Ne feledd, hogy vendég vagy. És mint minden jó vendégnek, pozitív benyomást kell keltened, hogy legközelebb is szívesen lássanak!

Amikor nem értek valamit, nem vagyok elég magabiztos ahhoz, hogy azt mondjam: »Bocsánat, tudom, hogy hülye amerikai vagyok, de tudna segíteni nekem ebben?« Úgy tapasztalom, hogy ez a megközelítés azonnal lefegyverzi az embereket. Ahelyett, hogy frusztráltak lennének, inkább segíteni akarnak. Ahelyett, hogy éket verne a kultúráink közé, közelebb hoz minket egymáshoz” – fogalmaz az újságíró.

(Borítókép: Turista lányok egy yachton. Illusztráció: Getty Images)