Egymillió turistából több mint három hal meg az Egyesült Államok délnyugati részén található Halál Völgyében, amelyről úgy tartják, hogy nyaranta a Föld legforróbb helye.

Több száz mérföldnyi út, földút és egyenetlen terep: a 13 ezer 650 négyzetkilométer kiterjedésű, Halál Völgye nevű amerikai sivatagban nyaranta extrém hőség tombol, így az emberek számára életveszélyes környezetet jelent. A nevét is arról kapta, hogy egy 1849-1850 telén Kaliforniába tartó embercsoport tagjai annyira barátságtalannak vélték a helyet, hogy úgy hitték, ott fognak meghalni. Végül egy ember vesztette életét, mégis szerte Földön elterjedt a halált hozó sivatag híre.

Manapság a fejlett technológiáknak és emberi eszközöknek hála, könnyen túlélhet az, aki a sivatagba téved, a biztonság érdekében azonban fontos, hogy megfelelően felkészüljön az útra. Mivel a körülmények egy szempillantás alatt rosszra fordulhatnak a völgyben, így a Nemzeti Parkszolgálat (NPS) az ide látogatókat arra figyelmezteti, hogy a GPS meghibásodása esetére legyen náluk térkép, ezen kívül alapvető szerszámok, ásó, extra mennyiségű víz és élelem. Továbbá győződjenek meg arról, hogy a légkondicionálójuk működik, valamint ellenőrizzék az időjárási viszonyokat, mielőtt a vadonba merészkednek.

Az erdőőrök szerint a leggyakoribb problémát a durva út- és terepviszonyok, valamint a nem megfelelően megválasztott gumiabroncsok okozta defektek jelentik a környéken. Éppen ezért az NPS azt tanácsolja, hogyha valaki a Halál Völgyén tervez átvágni, akkor a járművét terepjáró abroncsokkal szerelje fel, vigyen magával legalább egy, de inkább kettő felfújt pótkereket, egy gumidugó készletet, egy 12 voltos légkompresszort, valamint egy kerékkulcsot, illetve győződjön meg róla, hogy az emelő minden alkatrésze megvan.

Mielőtt útnak indul, tudnia kell, hogyan kell használni a felszereléseket

– hívja fel a figyelmet a parkszolgálat, hozzátéve, hogyha tönkremegy a gumiabroncs és a gazdája nem tudja orvosolni a problémát, akkor mindenképpen maradjon a lehűtött autójában addig, amíg arra nem téved valaki. A legfontosabb ugyanakkor, hogyha valaki lerobbanva végzi a völgyben, ne essen pánikba.

„A főutakon hamarabb érkezik egy másik utazó, minthogy az, aki lerobbant, gyalogosan segítségért tudna menni. A legjobb, amit az illető tehet, ha felhajtva hagyja a gépkocsi motorháztetejét és/vagy egy nagy X-jelet készít, amely a repülőgépek számára is látható. Ha valaki mégis úgy dönt, hogy gyalog indul útnak, mindenképpen maradjon a főutakon. Melegben pedig csak akkor induljon el, ha elegendő vizet tud magával vinni. Fontos, hogy ilyen esetben várjon napnyugta utánig, a járművénél pedig hagyjon egy üzenetet, amelyben leírja, merre indult és mi a terve” – fogalmazza meg tanácsait az NPS. Hozzáteszik, hogy a 911-es segélyhívót is megpróbálhatják tárcsázni a bajbajutottak, ám a völgy területének nagy részén nincs térerő.

A Halál Völgyében történt halálesetek kapcsán a parkszolgálat kiemeli, hogy a legtöbb tragédia közúti balesetek miatt következik be, ezért nagyon fontos a sebességhatárok betartása, a meredek lejtőkön alacsonyabb sebesség megválasztása és a biztonsági öv bekapcsolása. Természetesen az extrém hőség is veszélyes, ugyanis az autók könnyen túlmelegedhetnek, illetve ha valaki lerobban és gyalog indulna útnak, fennáll a veszélye, hogy az illető hőguta vagy az extrém környezeti hatások következtében az életét veszti. 2010 és 2020 között például 41 ember halt meg a Halál Völgyében. Ezek közül az esetek közül 7 alkalommal az időjárással kapcsolatos egészségügyi problémák okozták a gondot, motorbalesetből 14 volt, 4-en haltak meg valamilyen esés, valamint egy valaki fulladás következtében.

(LADBible)

(Borítókép: Egy autó a Halál Völgyében. Illusztráció: Getty Images)