Még a Disney-hercegnők élete sem tökéletes. Az ikonikussá vált karakterek legtöbbje átment valamilyen megrázkódtatáson és ez egyesek szerint mentális zavarokat okozott náluk.

Ariel – Gyűjtögetési zavar/Kényszeres gyűjtögetés

Merüljünk egyből mélyre a mentális betegségek tengerébe és elemezzük ki a Karib-tengerben élő kis hableányt, Arielt, akinek kényszerbetegségre utaló viselkedése sokak számára feltűnt.

A tengerben élő hercegnőről a mesében kiderül, hogy gyűjt minden, a szárazföldről származó tárgyat. A történet egy pontján még egy rossz villát sem akar kidobni, holott a szóban forgó jelenetben látszik, hogy a „kincses kamrája” tele van lommal. Ez a viselkedés a kényszeres gyűjtögetőkre jellemző, akik számára még a leghaszontalanabb dolgok kidobása is elképesztő nehézségeket okoz. A legtöbb ilyen betegséggel küzdő személy általában azért nem akar megválni az összegyűjtött dolgaitól, mert azt gondolja, hogy egyszer még szüksége lesz rá.

Egy másik nézőpont szerint azonban Ariel obszesszív-kompulzív zavarban, azaz OCD kényszerbetegségben szenved, amely egy olyan hosszú távon fennálló mentális zavar, amelynek során a beteg kontrollálhatatlan és ismétlődő gondolatokat (rögeszméket), viselkedésmintákat (kényszereket) vagy ezek együttesét tapasztalja. Emiatt a mentális betegség miatt vonzódik annyira Ariel az emberek világához.

Rapunzel – Stockholm-szindróma

A Clark Olofsson legendás túszdrámájához köthető betegség lényege, hogy a kiszolgáltatott helyzetben lévő emberek – például a túszok – esetenként szimpátiát és kötődést kezdenek érezni kínzóik, fogvatartóik iránt. Ez figyelhető meg az Aranyhaj történet főszereplőjénél, Rapunzelnél is.

A mese szerint Rapunzel hercegnőt még gyerekkorában rabolja el Nyanya Banya, aki saját lányaként felneveli őt a hajáért, amely fiatalon tartja. A hercegnő így élete jelentős részét egy toronyba zárva éli le és mivel nem ismer más embert, így elkezd gondoskodni az „édesanyjáról”, a „megmentőjével” szemben pedig bizalmatlan.

Hamupipőke – PTSD

Hamupipőke komolyabb traumákon van túl, mint azt gyerekként bárki is fel tudná fogni. Az édesapja elhunyt, ezt követően pedig nemcsak egy gonosz mostohával kellett szembenéznie, de folyamatosan gonoszkodó mostohatestvéreivel is, miközben szolgaként kellett élnie a mindennapjait a saját otthonában. Hamupipőkének ezek miatt komplex poszttraumás stressz szindrómája (PTSD) alakulhatott ki.

A PTSD olyan mentális állapot, amelyet egy múltbéli, traumatikus esemény vált ki. A veterán katonáknál nagyon gyakran jelentkező tünetek közé tartozhatnak a visszaemlékezések, rémálmok vagy a súlyos szorongás. Ilyen betegséget azonban kialakíthat a fogság vagy a csapdába esés, illetve a pszichológiai manipuláció, amiből bőven kijutott a Disney-hercegnőnek.

Hófehérke – PTSD

A szakértők szerint szintén PTSD alakulhatott ki Hófehérkénél is. A szülei halála után csak a gonosz mostohaanyja maradt neki, aki ráadásul meg akarta öletni a szépsége miatt. Az ő történetét egy idén megjelenő élőszereplős filmben dolgozza fel újra a Disney.

Anna – ADHD

A nagy sikerű Jégvarázs című mesében az egyik főhős, Elza testvére, Anna a figyelemhiányos hiperaktivitás-zavar, azaz az ADHD tüneteit mutatja.

Ennek a betegségnek a jelei közé tartozik a krónikus figyelmetlenség, a nyugodt ülésre vagy várakozásra való képtelenség, a hiperaktivitás és az elhamarkodott döntések. Anna például három órával a megismerkedésük után igent mond egy hercegnek. Ezen kívül rendszeresen hadar, bútorokon ugrál és elképesztő izgatottá válik a legegyszerűbb dolgok miatt is.

+1 Alíz – Skizofrénia

Mindenki ismeri az Alíz csodaországban történetét, amelynek a végén kiderül – spoiler –, hogy Alíz egy álomból ébred. Ennél fogva elmondható, hogy minden csak az ő fejében játszódott le.

A főhősre – aki a többiekkel ellentétben nem volt és nem is lesz hercegnő – gyakran az álmodozó kifejezést használják, de szakértők szerint a fiatal lány skizofréniával küzd, aminek köszönhetően hallucinációi, téveszméi és fókuszálási nehézségei vannak.

(Borítókép: Hófehérke. Fotó: Northfoto)