Társadalomellenes viselkedés miatt büntetik a tengerbe vizelést a spanyolországi Marbellán. Az új rendelet rengeteg kérdést felvetett a helyiek és a turisták körében.

Szokatlan szabályozást hoztak az andalúziai Marbellán, Spanyolországban. A városi vezetés rendeletben mondta ki, hogy büntetés jár a tengerbe vizelésért, ám mind a helyiek, mind a turisták értetlenkedve állnak a döntés előtt többek között azt kérdezve, mégis hogyan tervezik ellenőrizni, hogy valaki a nyílt tengerbe vizel-e.

A rendelet szerint, ha valakit először kapnak rajta azon, hogy belevizel a tengerbe, az illető 750 eurós (294 ezer forintos) bírságra számíthat, míg a visszaesőket 1500 eurós (588 ezer forintos) büntetéssel sújtják. 

Nacho Abad spanyol televíziós műsorvezető kritizálta az új szabályozást és azzal kezdett viccelődni, hogy ő mindig a tengerben könnyít magán, sőt még az úszónadrágját is leveszi, hogy ne szennyezze be azt.

„Ajánlom, hogy mindenki így csinálja, különben a fürdőnadrágnak szörnyű szaga lesz” – mutatott rá a tévés, akihez hasonlóan sokan megmosolyogták a rendeletet, ám még többen akadtak azok, akik egyrészt felháborodtak, másrészt temérdek kérdésük akadt. Az egyik legfontosabb talány szerintük, hogy hogyan ellenőrzik majd a strandokon, hogy valaki a tengerbe vizelt-e. Másrészről felhívták a döntéshozók figyelmét, hogyha nem tudnák, a tengeri élőlények egész életükben ürítenek a tengervízbe. Ennek kapcsán megjegyezték, hogy inkább a rengeteg szemét és az óceánokba eresztett szennyvíz miatt kellene aggódni, nem ilyen baromságokon. 

Marbella városi tanácsa később a The Guardian című lapnak tisztázta a helyzetet elmondva, hogy az új törvény nem ír elő szankciót a tengerbe vizelésért (de csak mert alkalmazhatatlan lenne), hanem „a tengerparton elkövetett esetleges antiszociális szabálysértéseket büntetik, ahogyan minden ilyen cselekményt szankcionálnak bármely közterületen, például a város utcáin”. Magyarán a közszeméremsértésért járó büntetést szigorították a tengerpartokon, ami azt jelenti, hogyha valaki kivehetően a tengerbe céloz és ezzel közszemérmet sért, akkor esetében a fentebb részletezett összegeket kell kifizetnie. A rendelet továbbá szigorítja a kutyákkal való strandlátogatást, aminek értelmében új zónákat jelölnek ki a négylábúak számára.

( LADBible )

(Borítókép: Férfi a tengerben. Illusztráció: Getty Images)