Autentikus ételek, kedves kiszolgálás, frekventált elhelyezkedés: általában ezeket keressük egy étteremben, ha külföldre utazunk, hiszen szeretnénk megtapasztalni a helyi ízeket, miközben a látványosságokat csodáljuk, az ételeket pedig széles mosollyal szolgálják fel. Mindemiatt hajlamosak vagyunk belefutni azokba a turista csapdákba, amelyekben a végén hatalmasat csalódunk. Cikkünkben ahhoz adunk tippeket, hogyan tudja felismerni a vonzó, ám kifejezetten rossz éttermeket – akár itthon, akár egy vakáción.

Elhelyezkedés

Csábító lehet olyan étterembe menni, amely az elhelyezkedését tekintve praktikus – például csak néhány lépésre van a strandtól. Ezt a szempontot azonban nem mindig jó ötlet figyelembe venni egy vendéglátóhely kiválasztásánál, ugyanis Taryn Scher PR-szakértő szerint az ilyen helyeken működő falatozók nagyipari étkezdék.

„Biztos akarok lenni abban, hogy a pénzemet olyan emberekre költöm, akik keményen dolgoznak azért, hogy autentikus helyi fogásokat szolgáljanak fel – nem pedig tömegcégekre vagy turistacsapdákra, amelyek előre elkészített ételeket vásárolnak és kínálnak” – mutatott rá, hozzátéve, a legjobb, ha a kitaposott ösvényektől kicsit távolabbi helyeket keresünk.

Útonállás

Nem kell külföldre mennünk ahhoz, hogy étterembe csábító útonállókkal találkozzunk. Ha teszünk egy sétát a budapesti Váci utcán, akkor étteremről étteremre járva találkozhatunk ezekkel az alkalmazottakkal, ám az iparági szakértők szerint ők egytől egyig intő jelnek számítanak.

„Én konkrétan elsétálok a másik irányba, ha azt látom, hogy valaki kint álldogál, és étlapokat osztogatva kérleli a turistákat, hogy térjenek be” – mondta Hector Santiago, az amerikai Top Chef című műsor versenyzője. Kiemelte továbbá, hogy az is intő jel, ha az étlapon szerepelnek az ételek képei, valamint ha a személyzet külön kedvezményt kínál.

Nagy választékú menük

Elsőre talán úgy vélhetjük, jó ötlet olyan helyet választani, ahol bő a választék, ez azonban azt is jelentheti, hogy az ételek nagyon általánosak, nem találni köztük igazán autentikus fogásokat, vagy tömeggyártásban, gyors ütemben készülnek. Ezen kívül ha túl sok olajban sült előételt találunk az étlapon, az arra is utalhat, hogy az étterem a fagyasztott ételeket részesíti előnyben.

„Insta-barát” helyek

A közösségi platformok hódító világában vonzó lehet egy olyan turistacsapdában étkezni, ahol megkapó tartalmakat gyárthatunk az Instagramra, étkezés szempontjából azonban sok esetben a lehető legrosszabb választás egy ilyen étterem. Hatalmas intő jel lehet tehát, ha egy vendéglátóhely túlzásba viszi a fancy, fotogén belső tereket.

„Nem érdekli őket az étel, csak azt akarják, hogy az emberek fotókat vagy videókat készítsenek, és a figyelemfelkeltés érdekében posztolják őket a közösségi médiában” – hívta fel a figyelmet Okan Kizilbayir, a The Ritz-Carlton konyhafőnöke. Hozzátette: érdemes ellenőrizni, hogy a külsőségekre nagyon sokat adó éttermekben az ételek is megfelelnek-e a követelményeknek.

Árulkodó desszertek

Amennyiben az étlapon egy hatalmas listát találtunk a klasszikus desszertekről – ráadásul tökéletesen tálalva –, az azt jelezheti, hogy tömeggyártásról van szó.

Eközben az itallap is sokat elárulhat egy étteremről: aggasztó lehet például, ha tipikus, megszokott italokat kínálnak, és hiányoznak a helyi különlegességek.

Turistákkal zsúfolt

Azok az éttermek, ahol hemzsegnek a turisták, nem feltétlenül a legjobb helyek a városban. Érdemes olyan vendéglőket keresni, ahol szinte csak helyiek étkeznek. Hogy megtaláljuk a legautentikusabb konyhákat, az adott helyen élők által posztolt Google-vélemények is a segítségünkre lehetnek – vagy ha szemtől szemben tanácsot kérünk egy-egy helyi járókelőtől.

(LADBible)

(Borítókép: Egy kisfiú kiköpi az ételt egy étteremben. Illusztráció: Getty Images)