Árcsökkentés itt, áremelkedés ott – az inflációs hullámvasúton bárki könnyen elveszítheti a fejét. A legfrissebb adatok szerint pedig a cukor ára olyan magasságokba szökött, hogy a habcsók fogyasztása mostanában luxuscikknek számít.

A magyar gazdaságban az utóbbi időben mindenki a pénztárcájához kap, amikor a boltok polcai között sétál – írja a Blikk. A Központi Statisztikai Hivatal legújabb adatai szerint 2024 júniusában a fogyasztói árak átlagosan 3,7 százalékkal voltak magasabbak, mint egy évvel ezelőtt, de egy hónap alatt stabilizálódtak – azonban a részletekben bőven akadnak meglepetések.

Hogy mennyit? Nos, a cukor ára 27,4 százalékkal emelkedett az elmúlt év folyamán, tehát ha valaki édesszájú, ideje megfontolnia, hogy mennyi süteményt és csokoládét tesz a kosarába. „Habcsókot nem mostanában!” – mondhatják sokan, amikor meglátják az édességek új árcímkéit.

Az étkezés is egyre drágább mulatság

Nem csak a cukorral van így, hanem az éttermi étkezések ára is 8,1 százalékkal kellett többet fizetni. Egy romantikus vacsora már nemcsak a szívre hat, de a tárcának is fájhat. A sertéshús és az alkoholmentes italok is hasonló ütemben drágultak, szóval a grillpartik költségei is az egekbe szökhetnek.

Viszont nem minden hír rossz hír! A tojás ára 22,3 százalékkal, a liszté pedig 19,2 százalékkal csökkent. Tehát, ha az ember fia kenyeret sütne otthon, akár spórolhat is egy keveset.

Energiák és üzemanyagok – kisebb költségek

Az otthon melegében is maradhatunk, hiszen a háztartási energia, így a vezetékes gáz és az elektromos energia ára csökkent, tehát a fűtés-számla legalább nem viszi fel a vérnyomásunkat. Ugyanakkor a járműüzemanyag ára csökkent, szóval a kirándulások sem válnak elérhetetlenné.

Nagy Márton, a nemzetgazdasági miniszter szerint a kormányzati intézkedések, mint az online árfigyelő rendszer, hatékonyan küzdenek az infláció ellen. A miniszter szerint az infláció letörése mellett a gazdaság is újra növekedési pályára állt, és a családok is érezhetik a pozitív változásokat. Véleménye szerint, a reálbérek emelkedése és a kiskereskedelmi forgalom növekedése bizonyítja, hogy jó úton járunk.

Vajon meddig tart ez a hullámvasút? Egy biztos: a magyar gazdaságban nem lesz unalmas a következő hónapokban sem.

(Borítókép: egy férfi a boltban vásárol. Fotó: Getty Images)