Egy spanyol turistát halálra taposott egy elefántcsorda a dél-afrikai Pilanesberg Nemzeti Parkban, miután kiszállt az autójából, hogy közelebbről lefotózza az állatokat.

Tragikus baleset történt a dél-afrikai Pilanesberg Nemzeti Parkban, amelynek során egy spanyol turista meghalt egy elefántcsorda támadása miatt.

DW jelentése szerint a férfi figyelmen kívül hagyta a biztonsági szabályokat, és kiszállt az autójából, hogy közelebbről készítsen fényképeket az elefántokról. Sabata Mokgwabone rendőrségi szóvivő elmondta: 

A férfi megállította a járművét, kiszállt, és közelebb ment az elefántokhoz, hogy fotókat készítsen.

Az Északnyugati Parkok és Idegenforgalmi Hivatal közleménye szerint a spanyol turista három másik társával együtt érkezett a parkba.

Pieter Nel természetvédelmi főtiszt hozzátette: „Szemtanúk szerint a férfi figyelmen kívül hagyta utastársai figyelmeztetéseit.”

Egy felnőtt elefánt tehén megtámadta, és a férfi nem tudott elmenekülni. Az elefántcsorda halálra taposta.

Thami Matshego, a North West Parks and Tourism Board vezérigazgatója hangsúlyozta „Folyamatosan felhívjuk a turisták figyelmét, hogy maradjanak a járműveikben, tartsanak megfelelő távolságot az állatoktól, és csak a biztonságosan kijelölt helyeken szálljanak ki.”

Az eset további vizsgálatát a dél-afrikai rendőrség végzi. A Pilanesberg Nemzeti Park Dél-Afrika „nagy ötösének” otthona, ahol oroszlánok, leopárdok, bivalyok, elefántok és orrszarvúak élnek. Az állatok szabadon barangolnak a parkban, ezért a látogatóknak szigorúan tilos elhagyniuk járműveiket.

A vadon élő állatok által okozott halálesetek nem ritkák a régióban. 2021-ben például elefántok öltek meg egy feltételezett orvvadászt a Kruger Nemzeti Parkban. A helyi hatóságok szerint évente több tucat embert ölnek meg vagy sebesítenek meg vadon élő állatok, különösen az elefántok, a szomszédos Zimbabwéban.

(Borítókép: Pilanesberg Nemzeti Parkban élő elefántok. Fotó: Getty Images)