A Michigan állambeli Evartban élő Jerry Selbee nyugdíjas korára vált igazi lottómágussá, amikor felfedezte, hogy a Cash Winfall nevű lottójáték rendszerében rejlő lehetőségeket kihasználva tetemes összegeket nyerhet. Az újonnan bevezetett játékban 49 számból kellett hatot kihúzni, a minimális nyeremény pedig kétmillió dollár, azaz körülbelül 730 millió forint volt. Ha a főnyeremény elérte az ötmillió dollárt (1,825 milliárd forint), és senki sem találta el a hat számot, a pénzt szétosztották a kevesebb számot eltalálók között.

Jerry Selbee gyorsan rájött, hogy ha elegendő mennyiségű szelvényt vásárol, garantáltan több pénzt nyerhet, mint amennyit a szelvényekre költ. Az első próbálkozása nem hozta a várt eredményt, hiszen 2200 dolláros (803 ezer forintos) befektetéssel 50 dollárt (18,250 forintot) veszített. Azonban második kísérletére már 3400 dollárt (1,241 millió forintot) fektetett be, amiért cserébe 6300 dollárt (2,2 millió forintot) kapott vissza.

Ezt követően Jerry, felesége Marge és családjuk tagjai együtt alapítottak egy befektetési csoportot, a GS Investment Strategies LLC-t, és még nagyobb tétben folytatták a játékot.

A sikersorozat évekig tartott, és bár a játék szervezői eleinte csalást sejtettek, kiderült, hogy a Selbee házaspár módszere teljesen legális volt, csupán a játék matematikai hibáit használták ki. A történet végül a sajtó és a nagyközönség figyelmét is felkeltette, a Boston Globe írta meg először, majd a történetből 2022-ben film is készült Jerry és Marge lottó titkai címmel, melyben olyan neves színészek tűntek fel, mint Bryan Cranston és Anette Bening.

Jerry Selbee végül azt nyilatkozta, hogy meglepőnek találja, senki más nem jött rá erre az egyszerű matematikai megoldásra, amit ő egy középiskolai feladathoz hasonlít. A történetük bebizonyította, hogy néha a legnagyobb nyereményekhez nem csupán szerencse, hanem egy jó matematikai érzék is szükséges.

(Borítókép: Jerry Selbee és Marge Selbee. Fotó: Getty Images)