Életveszélyesen tekergő csúszdák, bunjee jumping és gokart pálya: ez csak néhány azok közül a lehetőségek közül, amelyek között korlátok nélkül válogathattak felnőttek és gyerekek a világ valaha volt legveszélyesebb vidámparkjában, a New Jersey-beli Action Parkban. A parkban nem léteztek szabályok, a működése pedig több emberéletet követelt.

Sokkoló dokumentumfilm mutatja be a világ valaha volt legveszélyesebb vidámparkjában történt szörnyű eseményeket és horrorisztikus jeleneteket, amelyek során több ember a halálával nézett szembe.

A New Jersey-beli Action Park 1978-ban nyitotta meg a kapuit, majd a '80-as és '90-es évek legnépszerűbb vidámparkjává vált annak ellenére, hogy a fiatal személyzetnek állítólag már az első napon 100 úszót kellett kimentenie a hullámmedencéből.

Ha nem tudtál úszni, nos, szívás

 – fogalmazott egy nő az emberek körében idővel csak „Traction Parknak”, magyarosítva Vontató Parknak nevezett egykori létesítményről az annak szörnyűségeit bemutató Class Action Park című dokumentumfilmben. Az HBO Maxon 2020-ban bemutatott produkcióban többen megszólalnak, akik gyerekként rendszeres látogatói voltak a parknak, vagy ott dolgoztak, ám csak később tudatosult bennünk, hogy valójában egy halálcsapdában kockáztatták az életüket.

A park beceneve ugyanis nem véletlen: a működési ideje alatt hat alkalommal történt tragédia, és kellett holttestet „elvontatni” a területről.

A filmben elhangzik, hogy a csúszdák és egyéb szórakoztató létesítmények annyira veszélyesek voltak, hogy a parkra egyetlen biztosító sem mert szerződést kötni, ezért a komplexumot birtokló, egyben a Vernon Valley/Great Gorge síterepet is magáénak tudó vállalat, a Great American Recreation (GAR) feje, Eugene Mulvihill létrehozott egy biztosító céget, hogy kiküszöbölje a problémát. A vidámparkkal egyébként az volt a célja, hogy a síterepeken uralkodó nyári holtszezonban is pénzt keressen. Az itt található veszélyesebbnél veszélyesebb játékok vonzották a fiatalokat, hiszen messze túlmutattak a józan ész határán, a gyerekek pedig látszólag megszeghették a fizika törvényeit. A park dolgozói többnyire maguk is tinédzserek voltak, a vezetők nagy része 18 év alatt volt, míg a csúszdákat már 14 évesen is üzemeltethették, szembemenve a New Jersey-i törvényekkel.

A dokumentumfilm szerint egyetlen év alatt 110 sérülés – köztük 45 fejsérülés – történt, amelyeket java részt annak tulajdonítanak, hogy a vendégek – kortól függetlenül – mértéktelenül fogyaszthattak alkoholt. Továbbá hat emberről ismert, hogy közvetlenül a parkban található csúszdák miatt halt meg.

A dokumentumfilm a hat áldozat közül részletesen foglalkozik a 19 éves George Larsson Jr. halálával, aki a 823 méter hosszú Alpine Csúszda használata következtében vesztette életét. A csúszda valójában egy betonból, üvegszálból és azbesztből készült bobpálya volt, amelyen egy fékező/gázt adó bottal irányíthatták a „szánkókat”. Larsson esetében ez a bot eltörött, a szánkója pedig lesodródott a pályáról. A fiú ezután egy padkára zuhant, beverte a fejét egy sziklába, majd kómába esett és meghalt. Az Alpine Slide csak 1984 és 1985 között állítólag 26 fejsérülésért volt felelős.

Az Action Park a tragédiák ellenére 18 évig üzemelt, 1996-ban zárta be végleg a kaput. 2014-ben megpróbálták újranyitni, ám két évvel később ismét bezárták.

(LADBible)

(Borítókép: Action Park. Fotó: HBO Max/YouTube)