Érdemes figyelni a nyaralások során, ugyanis a turisták gyakran válhatnak célzott csalások áldozatává. Meglepő, de a leggyakrabban nem a taxisok húzzák le a gyanútlan utazókat, hanem az éttermek játsszák ki a szabályokat rejtett díjakkal. Most összegyűjtöttük, hogy mivel húzták le a turistákat az elmúlt években.

Nemrég beszámoltunk arról, hogy egy angol pár, amely tagjainak 250 ezer forintnak megfelelő összeget számláztak ki két italért Míkonosz szigetén.

Sajnos azonban nem olyan ritka, hogy ilyen átverések áldozatai lesznek a turisták, csak Míkonosz szigetéről több ilyen történetet ismerünk, egyik szerint egy anya-lánya párosnak a DK Oyster nevű étterem 598,92 eurós, vagyis 235 ezer forintos számlát állítottak ki a számukra két ráklábért és két italért.

Azonban még náluk is sokkal rosszabbul járt az a család, aki tavaly tért be a hírhedt étterembe. Az étterem alkalmazottai meggyőztek egy családot, hogy ingyen használhatják napágyaikat, abban az esetben, ha rendelnek tőlük néhány italt. A család megörült a lehetőségnek és kért három narancslevet, valamint egy Aperol Spritzet, valamint rendeltek egy közepes adag tengergyümölcsei tálat. Arra számítottak, hogy valószínűleg valamivel több pénzt kell majd fizetniük rendelésükért, mint az átlagos, azonban arra nem készültek fel, hogy a számlán 711 euró, azaz 280 ezer forint fog majd szerepelni.

Ugyanezen a helyen történt meg az is, hogy egy angol pár két smoothie-ért és egy rákos tésztáért 600 eurót, azaz nagyjából 235 ezer forintot fizetett. Mint később kiderült az italoknak darabja 65 euró, azaz 25 ezer forint volt, tésztája pedig 400 euróba, azaz körülbelül 156 ezer forintba került. Ha ezeket összeadjuk, akkor továbbra sem jön ki a 600 eurós számla, ami azért lehetséges, mert ezekre még rájött 70 eurónyi, vagyis 28 ezer forintnyi szervízdíj.

Különleges kérések, különleges árak

Tavaly bombaként robbant egy házaspár története, akik a híres Comói-tó partján ültek be egy könnyű uzsonnára egy étterembe, a Bar Pace-be, hogy egyenek egy vegetáriánus melegszendvicset sült krumplival. Már a rendelésük ára is szemkápráztató, ugyanis a könnyed menüért 3000 forintot kértek el, valamint további 2200 forintot tettek le az asztalra egy félliteres vízért, egy félliteres üdítőért és egy presszóért. Azonban a közvélemény nem is a magas árazáson háborodott fel, hanem azon, ami ezután jött.

A házaspár megkérte a pincért, hogy vágja félbe a melegszendvicset, amit az alkalmazott meg is tett, majd amikor kihozta a számlát a két gyanútlan turista megdöbbenve vette észre, hogy 2 eurót, azaz közel 800 forintot kellett fizetniük az egyszerű műveletért. Az étterem nem is próbálta elrejteni a plusz díjat, ugyanis a pár által megosztott számlán látszott az ár mellett a „dives da meta”, azaz „félbevágás” szöveg állt.

Egy az előbb említett étteremhez közeli helyen pedig turisták arról számoltak be, hogy 10 centet, azaz 40 forintot kellett fizetniük azért, mert a felszolgáló megkérdezte, hogy kérnek e kakaópor szórást a kapucsínójukra díszítés gyanánt és ők igent mondtak.

Olaszországban úgy tűnik szokás a legkisebb munkákért is plusz pénzt kérni, ugyanis egy római étteremben egy anyuka arra kérte az alkalmazottakat, hogy melegítsék fel a gyermekének szánt tápszert a mikróban, hogy kisbaba is a családdal ehessen az étteremben. Természetesen ezért is felszámolt az étterem 2 eurót.

Azonban ők még mindig jobban jártak mint az a pár, akik Alba városában vacsoráztak, majd az este végén szerettek volna elfelezni egy desszertet, amihez kértek egy plusz kanalat. Az csak a fizetéskor derült ki számukra, hogy 600 forintot spóroltak volna maguknak, ha egy kanállal eszik meg az édességet amit rendeltek, ugyanis az étterem 1,5 eurót számlázott ki a plusz evőeszközért.

Apróbetűs részletek

Ha betérünk egy étterembe, akkor fontos, hogy csak olyan étlap alapján rendeljünk, amelyen fel vannak tüntetve az árak, ugyanis a vendéglátóhelyeknek kötelező tájékoztatniuk az árakról és ha ezt nem teszik meg, akkor sejthetjük, hogy le akarnak húzni bennünket, Azonban az árakkal ellátott étlapok is okozhatnak kellemetlen meglepetést, amiről egy japán házaspár számolt be tavaly, akik 400 euróval, azaz nagyjából 150 ezer forinttal fizettek többet mint amennyit ők számoltak.

A házaspár az étlapon szereplő árak alapján választott ételt, azonban nem vették észre, hogy az étlapon szereplő apróbetűs részben szerepel az, hogy az árak nem adagonként vannak feltűntetve, hanem 100 grammos mennyiségekként. Miután panaszkodtak az étterem az alig látható feliratokra hivatkozva mosta kezeit.

Rekord drága ebéd

Nem meglepő, de az elmúlt évek legnagyobb átverése is a már a cikk elején említett DK Oyster nevű étteremhez köthető, akik egy Robert Gonzales nevű turistának és feleségének pénztárcáját könnyítették meg 1616 euróval, vagyis 634 ezer forinttal, miután a pár nem vette észre, hogy az általuk rendelt tintahal ára nem egy adagra, hanem 100 grammra szól. Igaz, a pár az étel mellé, még két koktélt, két rövid italt és két vizet is rendelt, így már nem lehet okuk panaszra.

(Borítókép: Fizetés az étteremben. Fotó: GettyImages)