Egy lakásfelújítás során szinte mindig a konyha renoválása a legizgalmasabb folyamat, ám rengeteg buktatója van. Manapság a modern, letisztult, ipari hatású konyhák a legdivatosabbak, ám van egy hátulütőjük, amelyet a legtöbben megbánnak az átalakítás után.

Évről évre újabb lakásfelújítási trendek hódítanak, ám közös bennük, hogy szinte egytől egyig modern, letisztult vonalat képviselnek. Ebből kifolyólag nagyon népszerű elemmé vált a beton konyhapult, amely bár megjelenésében egyedi, ipari stílust képvisel, amilyen jól néz ki, annyira kényes is.

Bár időtállók, szakértők szerint ez a választás okozza a legnagyobb csalódást a felújítóknak, akiknek idővel számos problémával kell szembenézniük.

Repedések és Karcok

Intenzív használat során a beton konyhapulton látványos karcok maradhatnak, sőt meg is repedezhet, ami nemcsak esztétikai, hanem higiéniai szempontból is aggályos, hiszen az élelmiszerek és folyadékok könnyen bejuthatnak ezekbe a résekbe.

Foltok

A beton természeténél fogva porózus anyag, ami azt jelenti, hogy könnyen felszívja a folyadékokat. Még a legkisebb mennyiségű víz, bor vagy olaj is foltokat hagyhat, amelyeket nehéz eltávolítani. Léteznek ugyan különféle tömítőanyagok, amelyekkel kezelni lehet a betont, ám ezek sem nyújtanak tökéletes megoldást a foltok ellen.

Hideg érzet

A beton felület hideg tapintású, ami sok esetben kellemetlen lehet, nem beszélve arról a nem elhanyagolható tényezőről, hogy ez a tulajdonsága nagyban csökkentheti az otthonosság érzetet.

Folyamatos karbantartás

A beton konyhapultok folyamatos karbantartást igényelnek. A tömítőanyagokat rendszeresen cserélni kell, hogy megvédjék a pultot a foltoktól és a károsodásoktól. Ez időigényes és költséges folyamat lehet, amit sokan nem vesznek figyelembe a pult kiválasztásakor.

Magas költségek

Az említett folyamatos karbantartás miatt a beton konyhapultok fenntartása igen költséges. Elsőre ugyan olcsóbb megoldásnak tűnik más prémium anyagokhoz képest, ám a telepítése már jóval drágább, nem beszélve arról, hogy később jócskán több pénzünkbe kerül a fenntartása, állapotának megőrzése. 

(Femcafé)

(Borítókép: Konyhafelújítás. Illusztráció: Getty Images)