Teljesen új szemlélettel tért vissza a Földre a jelenleg 62 éves Ron Garan, a NASA egykori űrhajósa, miután az űrből csodálhatta meg a Földet. Mint azt egy nemrég készült interjúban elmondta, rájött: mind hazugságban élünk.

Ron Garan egyike azon keveseknek, akiknek lehetősége adódott feljutni a világűrbe és onnan lenézni a Földre. Ezek az emberek általában egytől egyig megtapasztalják az úgynevezett „áttekintő hatást”, amelyet a kutatók az „önfeledt áhítat állapotához” hasonlítanak, és amely váratlan és elsöprő érzelmeket kiváltva gyökerestül képes megváltoztatni az űrhajósok életszemléletét. Ez alól Garan sem volt kivétel: a bolygónkat kívülről látva rájött, hogy az emberek hazugságban élnek, amióta pedig visszatért, próbálja terjeszteni az igét.

Akik azt gondolták, hogy az asztronauta esetleg csatlakozott a laposföld-hívők táborához, annak sajnos csalódás kell okoznunk. Ettől függetlenül kijózanító volt a felismerés, amelyet Garan megtapasztalt a Nemzetközi Űrállomáson (ISS) töltött 178 nap leforgása alatt. A Big Thinknek nyilatkozva elmondta: rájött, hogy azok a dolgok, amelyek miatt a legtöbb ember aggódik, jelentéktelenül eltörpül a valódi problémák mellett.

„Amikor kinéztem a Nemzetközi Űrállomás ablakán, láttam a villámok kisülését, a táncoló sarki fényeket, amelyek olyan közelinek tűntek, mintha csak egy karnyújtásnyira lennének és megérinthetnénk azokat; és persze láttam a bolygónk légkörének hihetetlenül vékony vonalát.

Abban a pillanatban kijózanítóan döbbentem rá, hogy ez a papírvékony réteg tart életben minden élőlényt a bolygónkon.

"Láttam a bioszférát, ahogy hemzseg az élettől. Amit nem láttam, az a gazdaság. Mivel azonban az ember alkotta rendszerek kezelnek mindent, beleértve bolygónk létfenntartó rendszereit is, az űrből letekintve nyilvánvalóvá vált a számomra, hogy egy hazugságban élünk. A gazdaság, társadalom, bolygó sorrendű gondolkodásról át kellene térnünk a bolygó, társadalom, gazdaság sorrendű gondolkodásra és sokkal jobban kellene aggódnunk a globális felmelegedés, az erdőirtás és a biológiai sokféleség csökkenése miatt. Akkor fog tudni folytatódni az evolúciós folyamat. Ez a villanykörte pedig akkor villant fel a fejem fölött, amikor onnan messziről nézve rájöttem, hogy mennyire össze vagyunk kötve és függünk egymástól” – fejtette ki Ron Garan.

Azóta, hogy az űrhajós visszatért a Földre, szenvedélyesen küzd a bolygónkról való gondoskodásért, miközben arra bátorítja az embereket, hogy helyezzék egymást a modern élet elé.

Addig nem lesz béke a Földön, amíg nem ismerjük fel az alapvető tényt, hogy minden valóság összefüggő szerkezetű

– tette hozzá Garan, aki a NASA-nál töltött karrierje során több mint 114 millió 263 ezer 424 kilométert tett meg 2842 keringési pályán. Hozzá hasonlóan egyébként az Apollo-11 űrhajósa, Michael Collins is azt mondta korábban, mennyire megdöbbentette a tény, hogy milyen „kicsi és törékeny” is a Föld, valamint Edgar Mitchell, az Apollo-14 asztronautája is úgy írta le a saját élményét, mint „robbanásszerű megvilágosodást”.

(LADBible)

(Borítókép: Egy űrhajós nézi a Földet. Illusztráció: Getty Images)