Sárga, kék, zöld vagy rózsaszín? A mosogatószivacsok a szivárvány szinte minden színében pompáznak, ám nem véletlenül festik azokat különböző árnyalatúra. A színeknek jelentése, a különböző szivacsoknak pedig más-más funkciója van. Cikkünkben eláruljuk, melyek ezek!

Ha eddig azért választott szín szerint mosogatószivacsot, hogy melyik illik a legjobban a konyhabútorához, akkor rosszul tette, a különböző színek ugyanis színkódok, amelyek más-más jelentést hordoznak. Ennek megfelelően az eltérő árnyalatú szivacsoknak a funkciója is eltér – világított rá cikkében a Mindmegette.hu.

A legelterjedtebbek a sárga, kék, zöld és rózsaszín színű mosogatószivacsok, amelyeknek különböző erősségű a dörzsis rétege, így ha tudjuk, melyik színnek milyen, akkor kiválaszthatjuk a számunkra legmegfelelőbbet a hatékony tisztítás érdekében anélkül, hogy kárt tennénk a poharakban, tányérokban és egyéb edényekben. 

A sárga szivacs csiszoló fele a legkevésbé érdes, így az olyan felületekhez tökéletes, melyek könnyen karcolódnak. A kék egyel durvább, de még mindig a gyengédebb kategóriába sorolható, megbirkózva a kisebb szennyeződésekkel.

A narancssárga, a rózsaszín és a piros szivacsok közepes csiszolóhatással rendelkeznek, így némi erőfeszítéssel már a makacsabb, odaragadt piszok is eltávolítható az edényekről, ám még mindig nem karcolnak. Ellenben a zöld színű szivacsokkal, amelyeknek a legdurvább, legerősebb a dörzsis fele, így ezek jól jönnek az odaégett ételmaradékok esetén. Érdemes azonban óvatosan bánni velük, mert komoly karcolásokat okozhatnak a tisztítandó felületen.

(Mindmegette)

(Borítókép: Színes mosogatószivacsok. Illusztráció: Getty Images)